Hullócsillagok éjszakája
Közélet

Hullócsillagok éjszakája

Látványos csillaghullást láthatunk tiszta idő esetén szerdán éjszaka. Ekkor várható a Perseidák nevű meteorraj érkezése. A csillagászok szerint idén még inkább igazán különleges látványt nyújt majd az égi jelenség. Halason egy csoport alakult az ég kémlelésére.


A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, innen ered a Perseidák elnevezés. Maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, a naptárszámítástól függően. A sok apró szemcse, darab a légkörbe nagy sebességgel csapódik be ennek következtében felhevülnek és elégnek.

 

A jelenség szabad szemmel is jól látható. A szakemberek szerint a zenit és a horizont között félúton kell figyelni; este jobb kéz felől, hajnalban pedig jobbra fentről fognak érkezni a perseida meteorok, amelyik más irányból jön, az másik rajhoz tartozik. Ha kedvezőek a feltételek és az eget nem takarja felhő, óránként átlagosan 15-20 meteort is láthatunk! Ha ez így lesz feltehetően sok kívánság is elhangzik majd a Perseidák éjszakáján.

 

Kiskunhalason, az Olajosok útján a 9-es kilométerkő utáni tisztáson lévő használaton kívüli olajkútnál gyülekeznek augusztus 12-én, szerdán este kilenc órától hajnali egy óráig a Facebookon https://www.facebook.com/events/491127224381221/ is szerveződő csoport a különleges égi jelenség megfigyelésére. A meteorok megfigyeléséhez nem szükséges semmilyen távcső. Aki úgy gondolja, vihet magával, hálózsákot, kerti széket, hogy kényelmesen szemlélhesse a meteorokat.