Újabb hőségriasztás és pollenfigyelmeztetés
Közélet

Újabb hőségriasztás és pollenfigyelmeztetés

Ez már az ötödik ezen a nyáron. Újabb hőségriasztást adtak ki a minap a nagy meleg miatt. A másodfokú figyelmeztetés szombattól kedd éjfélig tart. Az előrejelzés szerint a napokban 35 fokos melegre számíthatunk, úgy tudni, itt az Alföldön várható a legmelegebb.

Az ÁNTSZ és a katasztrófavédelem ezúttal is azt kéri, hogy mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, de nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről és a megfelelő öltözködésről sem. A meteorológiai előrejelzések szerint jövő szerdán jön az enyhülés és onnantól idén újabb hőhullámra már nem kell számítani.


Nem csak a hőségre, hanem a parlagfű magas pollenkoncentrációjára is figyelmeztetést adtak ki. Sőt a meleg napok miatt még inkább fokozódni fog a helyzet. Aki erre érzékeny próbáljon minél kevesebbet kint tartózkodni a szabadban. Noha a hatóságok kemény bírsággal sújthatják a parlagfüves területek gazdáit Halason is látni olyan helyeket ahol ilyen gyomnövények vannak.

A megyében a napokban végezték el a helikopteres ellenőrzéseket a földi felderítések pedig egészen október közepéig tartanak majd. A kormányhivatal arra figyelmeztet, hogy a mentesítést nem elég egyszer elvégezni, az időjárás alakulásától függően a vegetáció végéig folyamatosan fent kell tartani a mentességet. A lekaszálatlan parlagfűért járó bírság összege 15 ezertől egészen 5 millió forintig terjed.

Szöveg: Fehér Erika