Katolikus tanévnyitó: Jézus krisztus a példakép a gyermeknevelésben
Közélet

Katolikus tanévnyitó: Jézus krisztus a példakép a gyermeknevelésben

Kiskunhalasról, az alsóvárosi Szent Péter és Szent Pál apostolok templomából közvetítette a katolikus egyház országos tanévnyitóját a Magyar Katolikus Rádió és a Kossuth Rádió vasárnap délelőtt. A szentmisét bemutatta Dr. Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek. Orgonán közreműködött Kovács Mihály kántor, karnagy, énekelt a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógus kórusa.

Magyarországon az 1020-dik iskolaévet kezdte meg a katolikus egyház, hiszen feljegyzések vannak arról, hogy 995-ben Pannonhalmán már volt iskola. A Szent József Katolikus Általános Iskola és a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium tanévnyitója egyben a katolikus oktatási intézmények országos tanévnyitója is volt. – Jézus jó pedagógus volt, mert magát állította példaképül. – „Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű.” – mondta szentbeszédében Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek.

nyitó02

A metropolita a pedagógia alapvető tételének nevezte, hogy jó példát kell adni ahhoz, hogy a ránk bízottak mind tudásban, mind emberségben többé legyenek. Szókratész idézve a főegyházmegyei méltóság megállapította, hogy a pedagógusok feladata, hogy bábáskodjanak a jó gondolatoknak, a jó tetteknek a megszületésén és késztessék a tanítványokat a jó cselekvésére. A keresztények számára Jézus krisztus személye a lett minta a gyereknevelésben.

nyitó04

– A mai világban, mikor mérhetetlen információ árad ránk, az iskolának a feladata az, hogy rámutasson a lényegre és életkornak megfelelően tanítson eligazodni az információrengetegben. Hiszen a szaktudományok elvesznek a részletekben, de az élet értelmére vonatkozó igazságot nem lehet egyetlen egy tantárggyal sem a diákok elé állítani, ahhoz az Isten szentlelke kell, aki a bölcsességgel megvilágítja az emberi értelmet és a legmagasabb szempontra helyezi az embernek az életcélját. És így lesz a katolikus nevelés minden életkornak megfelelően az ember oktatását és nevelését szolgáló intézménnyé – fogalmazott az érsek az országos tanévnyitó szentmisén.

Tekintse meg helyszínen készült FOTÓINKAT!


Kép-szöveg: Pozsgai Ákos