Lezsák Sándor: a próbatételen jelesen vizsgáznak a határrendészek
Közélet

Lezsák Sándor: a próbatételen jelesen vizsgáznak a határrendészek

Fizikailag, pszichikailag rendkívüli próbatétel a határrendészek és az együttműködő szervezetek számára a magyar-szerb határra zúduló illegális bevándorlók tömege, eddig azonban kiemelkedően jól vizsgáztak – foglalta össze tapasztalatait Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke hétfőn este az MTI-nek, miután az illetékes rendőri vezetők kíséretében végigjárta a magyar-szerb határszakaszt.

 
"Megtapasztalhattam a nyugodt erő jelenlétét, amely erőszak nélkül, rendkívüli nagy önfegyelemmel és szakmai tudással végzi a naponta több ezer illegális átvándorló regisztrálását és továbbítását - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke. Szavai szerint, "szakmailag nem tud" a határrendészek munkájához hozzászólni, de sok olyan információt kapott, amit hasznosítani tud kedden, a Nemzetbiztonsági és a Honvédelmi Bizottság együttes ülésén. Lezsák Sándor elmondta: szoros kapcsolatot tart a déli határokat őrző határrendészekkel, a térség önkormányzataival, de fontos volt számára, hogy a két bizottság együttes ülése előtt "nem a híradós vágóképek, hanem a sokrétű tájékozódás miatt" megkapja a legfrissebb információkat, személyesen megtapasztalja a pillanatnyi állapotokat. Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: van aggodalom, hogy mikor lesz a menekültáradatnak vége, mit hoz a jövő esztendő.
lezsák
Ezek a tapasztalatok, amit élesben érzékelnek a rendvédelmi szervek, fontosak lesznek, a gyors határozott döntések meghozatalakor - mondta, hozzátéve, hogy a tapasztalatai szerint a lakosság körében a rendvédelmi szervek tekintélye megsokszorozódott. Lezsák Sándor a megbeszélésekből azt is leszűrte, hogy a határrendészek és a polgármesterek pozitívan értékelik az eddig felépített ideiglenes határzárat. Már érzik annak terelőhatását - tette hozzá. Amint kiépül a teljes határzár, és megjelennek a határvadászok, valamint folyamatos lesz a helikopteres járőrözés, továbbá az Országgyűlés a szükséges törvénymódosításokat elfogadja, nagyobb lesz a biztonság - fogalmazott.
lezsák03
Szavai szerint Magyarország a háborús menekülteket menekültekként fogadja. "De tudomásul kell venni mindenkinek, hogy Európába regisztráció nélkül nem lehet belépni, a magyar határrendészeti szervek csak ezt az uniós előírást tartják be" - tette egyértelművé a beléptetésből Magyarországra háruló uniós kötelezettséget. Az Európai Unió ebben a formában alkalmatlan Európa nyugalmának, biztonságának a védelmére és "történelmi bűnt" követ el azzal, hogy késlekedik - fogalmazott, hozzátéve, hogy ennek tükrében a magyar kormány "jó politikai ritmusérzékét" bizonyítják az eddig megtett intézkedések. Lezsák Sándor a határzár felépítését " abszurd történelmi" helyzetként értékelte, szavai szerint az "Egyesült Államok háborús konfliktusokat okozó külpolitikája és az Európai Unió tehetetlensége" sodorta Magyarországot jelenlegi helyzetébe. Az Országgyűlés alelnöke Mórahalmon találkozott Nógrádi Zoltán polgármesterrel is, aki a határrendészek és önkormányzatok jó együttműködését emelte ki. Meglátogatta a kiskunhalasi menekülteket regisztráló állomást, megtekintette a tompai határátkelő mellett épülő ideiglenes határzárat, valamint a röszkei gyűjtőpontot.
Halasmédia Online/MTI
Fotó: Pozsgai Ákos