A kuruc hősök emlékére
Közélet

A kuruc hősök emlékére

A Búsuló kuruc szobránál folytatódott a halasi csatára való emlékezés Kiskunhalason, hétfőn kora este a Bibó István Gimnázium diákjainak műsora idézte fel az 1703. október ötödikei ütközetet, korabeli feljegyzések, dalok segítségével. Az ünnepség szónoka Édes Árpád elnök-lelkész volt.

 
 
 
 
 
Kuruc vitézek nyugszanak abban a tömegsírban, amely a Kossuth utcai szobor alatt található. A halasi csata hősei ők, akik 1703. október 5-én elhunytak a császáriakkal való ütközetben. Összesen 234-en vesztették életüket, rájuk emlékezünk minden évben ezen a napon. Hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskolában és Gimnáziumban kezdődött az ünnepségsorozat, amely a Búsuló kuruc szobránál folytatódott.
Kora este a Bibó István Gimnázium diákjai idézték meg az ütközet legfontosabb pillanatit, illetve azt a történelmi kort, amelyben a csata lezajlott. Dalok, feljegyzések segítségével idézték meg a múltat, a műsorban közreműködött Szabados Zoltán klarinéton. Beszédet mondott Édes Árpád elnök-lelkész, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait, koszorút. Az ünnepség fotóit itt tekintheti meg.