Tisztelgés az aradi vértanúk előtt
Közélet

Tisztelgés az aradi vértanúk előtt

Az aradi vértanúkra emlékeztek kedden a halasiak a Sétáló utcában lévő emlékhelynél. Az ünnepi műsort a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói, tanárai adták. Október hatodikát a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította.

 
Százhatvanhat éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát (Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidet, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Pöltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt), Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.
Október hatodikát a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította. Kiskunhalas is megemlékezett az aradi hősökről. Kedden, a Sétáló utcai emléktáblánál volt ünneopi műsort, amelyet a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai, tanárai adtak. A programot követően helyezték el a jelenlévők a kegyelet virágait, koszorúit Bartos Endre és Csák Attila alkotásánál. Ezt követően az ünneplők átvonultak a Thorma János Múzeumba, ahol a monumentális, Aradi vértanúk című festményénél helyezték el a virágokat, koszorúkat. Az ünnepség fotóit itt tekintheti meg.