Legtöbben Kiskunhalason csatlakoztak az önkéntes akcióhoz
Közélet

Legtöbben Kiskunhalason csatlakoztak az önkéntes akcióhoz

Országosan összesen több mint 8 ezer fiatal vett részt a 72 óra kompromisszumok nélkül önkéntes akciókban, Bács-Kiskun megyében mintegy négyszázan, a legtöbben Kiskunhalason, ahol több mint 150 diák végzett valamilyen önkéntes munkát.

Kiskunhalason az alsóvárosi római katolikus plébánián gyülekeztek a fiatalok szombat reggel, rövid eligazítás után onnan indultak a csoportok a számukra kijelölt helyekre. Rendbe tették az alsóvárosi katolikus temető egy részét, takarítottak a Szilády Áron utcai idősek klubjában, lefestették a kertvárosi iskola kerítését és a Hősök ligetében lévő játszótéri padokat, de emellett óvodák játszótereit szépítették meg, és könyvtárakban kategorizáltak könyveket.

önk02

Nemcsak Kiskunhalason, de a környező településekre is eljutottak, Tázláron és Harkakötönyben is végeztek önkéntes munkát a fiatalok. Idén nyolcadik alkalommal tartották meg a katolikus, a református és az evangélikus egyházak szervezésében a háromnapos rendezvényt, amelynek keretében fiatalok közhasznú feladatokat végeztek. A kis csoportokban megszervezett munkák között vannak környezetvédelmi, szociális, felzárkózási jellegűek is.

önk03

Ezek keretében például játszótereket tesznek rendbe, gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartanak, időseknek segítenek otthonukban, kórházakban vagy szociális intézményekben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint az elmúlt években, 150 városban már 2 ezer féle munkát vállaltak az önkéntesek és több mint negyvenezer fiatal vett eddig részt. Az akció céljai között szerepel az is, hogy minél szélesebb körben ismertessék meg, terjesszék el az önkéntesség kultúráját, ezért is támogatja anyagilag a szaktárca a programot. Az önkéntesekről készült további képek ITT nézhetők meg.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos