Állatorvosi vizit a Lovasiskolában
Közélet

Állatorvosi vizit a Lovasiskolában

Külföldi és hazai állatorvosok tanácskoztak Kiskunhalason pénteken. Közel negyvenfős szakmai tapasztalatcserére került sor városunkban, amelyen a Szerb Állatorvosi Kamara Észak-Bácskai Szervezete, magyar részről a Bács-Kiskun Megyei Állatorvosi Kamara küldöttei vettek részt. A Csipke Hotelben tartott előadásokat követően a vendégek a Lovasiskolába látogattak, ahol szemrevételezték a nagy múltú komplexumot és a lóállomány egy részét is megtekintették.

 
 
 
Szerb részről dr. Horváth József, a szerb állatorvosi kamara régióvezető, magyar oldalról dr. Punczmann Tamás megyei kamara elnök vezették a delegációkat. A lovasbázison történő látogatást a hely különleges történelme és a jelenleg is szép számú lóállomány megtekintése indokolta.
Az intézmény múltbéli értékeit Tuska Pál, a Határőrség egykori lovasiskolájának utolsó parancsnoka, olimpikon ismertette, aki végigvezette vendégeit a szabadtéri lovardáktól, a füves versenypályán át, a fedeles lovardáig. A látogatók a bázison található különböző emlékhelyek kapcsán megismerték a gazdag lovas katonai hagyományokat és a sportsikerekkel teli halasi lovas múltat.
A délutáni programban lovak bemutatására is sor került. Mások mellett felvezették az idei halasi díjugrató grand - prix győztes Jethrot. Mint emlékezetes, a Béressy Krisztián tulajdonában lévő, 9 éves pej mén Fazekas Istvánnal hozta el a legrangosabb versenyszám, a nagydíj elsőségét május 3-án.
A látogatás időszakában éppen egy patkolás folyt, amit élőben tekinthetett meg a vendégsereg. Hegedűs Tibor, aki még a határőrségi időkben kezdte patkolókovács mesterségét a lovasiskolában, Nagy Sándor Cár nevű lovát patkolta az alkalmi közönség nagy tetszésére.
Az iskola jelenéről és jövőjéről Rózsahegyi Róbert a bázis szakmai vezetője beszélt az érdeklődő állatorvosoknak. Ebből kiderült, hogy a szabadidős és gyógy-lovagoltatás mellett díjugrató versenyzői képzés is folyik az intézményben. Ugyanakkor mindenki számára nyitott programok és rendezvények szervezését is végzi a társaság.
Kihangsúlyozta, hogy fejlesztések is történtek az utóbbi időben. Az új üzemeltető kicserélte a fedeles lovarda több évtizedes elhanyagolt talaját kiváló minőségű homokra, amelyet filcfoszlányokkal keverve tettek még komfortosabbá a lovak számára, de szó esett egy lógyógyászati központ jövőbeni kialakításáról, mint ahogy az élő szakmai kapcsolatról az Állatorvos Tudományi Egyetemmel.
A vendégek végül a felújítás alatt lévő klubhelyiségben frissíthettek a felkínált üdítőkből és pogácsatálakból, egyúttal kérdések felvetésére nyílt lehetőség. A kötetlen beszélgetésen fény derült a múltbéli magyar-szerb sportkapcsolatok halasi érintettségére. Az egykori Jugoszláviából több díjugrató klub is gyakori vendég volt a kiskunhalasi lovasversenyeken és viszont a Határőr Dózsa SE lovasainak is kedvenc versenyhelyszíneket adott déli szomszédunk.
Kép-szöveg: Kovács Iván

.