Szakmunkáshiány – bemutatta képzéseit a Vári
Közélet

Szakmunkáshiány – bemutatta képzéseit a Vári

Csak meg kell nézni az álláshirdetéseket és ezekből is látszik, hogy a térségben mekkora kereslet van a szakmunkások iránt. Több vállalkozás is küzd azzal a gonddal, hogy nem talál megfelelő munkaerőt – nyilatkozta Szűcs Csaba Halas alpolgármestere.

 
 
 
Jön a pályaválasztás, a nyolcadikos diákoknak hamarosan dönteniük kell arról, hogy hová adják be jelentkezési lapjaikat.  A vállalkozók bíznak abban: a fiatalok felismerik azt, hogy egy jó szakmával gyorsan el tudnak helyezkedni. míg az érettségivel és diplomával rendelkezőknek ez már nehezebben megy. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolájában a héten tartottak nyílt napot. Az iskola 20 féle, 3 év alatt elsajátítható szakmát adó képzés indítását tervezi a következő tanévben. Közülük több hiányszakmának van minősítve.
 
A palacsinta flambírozás volt a Vári Szabó István Szakképző nyílt napjának egyik leglátványosabb mozzanata, de a szakácsok, cukrászok és felszolgálók bázisán sokan megcsodálták a csipke tortát. Mint kiderült most a szakács és a cukrász is a hiányszakmák közé került. Az iskola nyílt napján a korábbinál több volt az érdeklődő. Így remélik, elindul valami változás a szakmák irányába – mondta Szabó Edina igazgató.
 
Az iskola azt tanácsolja célszerű több szakot is megjelölni a jelentkezésnél, hiszen előfordulhat, hogy az egészségügyi vizsgálaton kiderül, hogy a tervezett képzést nem végezheti a fiatal, például egy festőtanuló nem lehet színtévesztő. Még egy fontos dologra felhívja az iskola a figyelmet. Aki például gimnáziumból, vagy más szakképzésekről szeretne tanév közben átmenni egy új szakra azt hiába tudják felvenni, elveszíti ezt a tanévét a kihagyott szakmai gyakorlatok miatt. Ezzel a problémával már idén is szembesültek.