Ismét lehet indulni a Kerékpárosbarát pályázatokon
Közélet

Ismét lehet indulni a Kerékpárosbarát pályázatokon

Tizedik alkalommal hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely 2016 Pályázatot. Az erről szóló esztergomi tájékoztatón ott volt Kiskunhalasról Király Gábor, a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. programszervezője is, aki arra bíztatja a kiskunhalasi munkahelyeket, hogy pályázzanak bátran a cím elnyeréséért, ha úgy érzik meg tudnak felelni a feltételeknek.

A rendezvényszervező szakember szeretné azt is elérni, hogy Kiskunhalas is pályázzon újra a cím elnyerésére, mert megítélése szerint jó eséllyel indulna a város a versengésben. Kiskunhalas már korábban egyszer elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet, tavaly pedig éppen a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. kapta meg, harminc más munkahellyel együtt az országban a Kerékpárosbarát Munkahely címet. – A városközpont rekonstrukcióval a belváros egy részén mostanra egybe függő kerékpárút épült, valamint a képviselő-testület döntésének köszönhetően Kiskunhalason számos egyirányú utcába be lehet hajtani a forgalommal szemben a bicikliseknek, ezzel is elősegítve a kerékpáros közlekedést – mondja Király Gábor, aki a főállású programszervező munkája mellett a Halasi Bringabarát Klub vezetője is.
Az elmúlt évben a városmarketing feladatokat is ellátó kft. és a civil szervezet tökéletesen egymásra talált, hiszen több közös kerékpáros programot is szerveztek együtt. Egyik ilyen kiemelkedő esemény az augusztus végi, szabadkai kerékpártúra, amelyen tavaly már több mint háromszázan vettek részt, minden korábbi részvételi csúcsot megdöntve.
br02
A mára nemzetközivé nőtt kerékpáros eseményen, a határainkon túlról és Magyarország legtávolabbi településeiről is egyre többen vesznek részt. Az esztergomi tájékoztatón Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatja a kerékpározás elterjedését, a 2007 és 2013 közötti időszakban 850 kilométer kerékpárút épült, ebből 580 kilométert 2010 után építettek.
br01
A politikus ismertette, együttesen 750 kilométernyi szakasz építése van előkészítve, a végleges tervekben ezer kilométer kerékpárút építése szerepel. Csikai Mária, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke felidézte, hogy 2015-ben 142 szervezet csatlakozott a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely kezdeményezéshez, ezzel egy év alatt megduplázódott a pályázók száma. A szövetség idén erőteljesebben szeretné bevonni a munkahelyeket.
A Kerékpárosbarát Munkahely 2016 és Kerékpárosbarát Település 2016 pályázatok beküldési határideje 2016. április 2. A pályázat eredményhirdetése és a díjátadó május végén lesz Nyíregyházán. A pályázati anyagot elektronikusan lehet kitölteni a www.kerekparosbaratpalyazatok.hu oldalon, az érdeklődők a részletes feltételekről is itt tájékozódhatnak – ismertette Csikai Mária.
Összeállította: Pozsgai Ákos