Indul a zöldhulladék begyűjtése
Közélet

Indul a zöldhulladék begyűjtése

Ahogy közeleg a nyár, egyre több zöldhulladék keletkezik a kertekben, udvarokban és az ingatlanok előtt. Aki nem tudja megoldani a legideálisabb módszernek tartott saját komposztálást, segítséget kap a szolgáltatótól. Az FBH-NP Nonprofit Kft. megkezdi Halason a biológiailag lebomló hulladékok díjmentes begyűjtését. A gyűjtőzsákok kiosztását már megkezdték. A két zsák mellé írásos tájékoztatókat is küldenek. Ezeket érdemes elolvasni, illetve eltenni, hiszen tartalmazzák a szállítási időpontokat is.

 

A zöldhulladék begyűjtésének napja megegyezik a kommunális edény ürítésének napjával és a kiadott tájékoztató szerint általában havonta egy alkalommal kerül rá sor. Halas önkormányzata is arra bíztatja a lakosságot, hogy éljen a lehetőséggel és tartsa be a hulladékgyűjtés rendjét. A városban járva már több zöldhulladékkal megtöltött zsákot is látni, illetve szépen összerendezett kötegeket a kukák mellett, ez lehet a követendő példa. zsak

A szolgáltató csak azokat a zsákokat viszi el, amikben kerti, udvari vagy konyhai lebomló hulladék van. Ide tartozik például a vágott fű, a virágok, a fűrészpor, faforgács, száraz szalma, zöldség, gyümölcsmaradványok, de a kávézacc, a tojáshéj és az élelmiszermaradék is. Az ágakat, gallyakat kötegelve is ki lehet tenni, de úgy, hogy a szállító munkások könnyen fel tudják tenni a járműre.

 agak

A nem rendezetten lerakott, illetve a más anyagokat is tartalmazó zsákokat, kötegeket nem fogják elszállítani. A begyűjtött lebomló hulladékból komposzt készül, amit hasznosításra szánnak. A felhasznált biológiailag lebomló zsákokat pótolni fogja a szolgáltató.

Szöveg-fotó: Fehér Erika