Trükköznek a vadgázoló sofőrök
Közélet

Trükköznek a vadgázoló sofőrök

Az utóbbi időszakban több olyan baleset is történt térségünkben, amikor egy úttestre kiszaladó őzet, szarvast, vaddisznót ütöttek el az autósok. Azokon az útszakaszokon, ahol vadveszélyt jelző tábla van, még inkább körültekintően kell vezetniük a sofőröknek, azonban sokszor még ez is kevés. Az sem ritka, hogy miután megtörténik a baleset, a leleményes sofőrök próbálják elhárítani magukról a felelősséget.

Úgy tudjuk, volt olyan eset, amikor autós miután elütött egy őzet, megkereste a közelben lévő vadveszély táblát, kihúzta a helyéről, majd elrejtette a közeli kukoricásban. Ezt követően hívta a rendőrséget és a vadászokat, akiknek bizonygatta, hogy egyetlen figyelmeztető táblát sem látott.

- Ilyenkor a vadásztársaság a megfelelő dokumentumokkal könnyen tudja igazolni, hogy a táblákat a szükséges helyekre kihelyeztette. Ha ez sem lenne elég, akkor a közútkezelő szakembereit kell hívni, akik akár videofelvétellel is bizonyítják, hogy a tábla ott volt a helyén – mondta el weblapunknak Lakos Dénes, a Kunfehértói Vadásztársaság elnöke.

A vadászok szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy az erdőkben élő állatok nem sok élelmet találnak a fák között. Ezért próbálnak meg az úttest másik oldalán lévő termőföldekre eljutni. Ha éppen ekkor jön arrafelé egy autó, könnyen megtörténhet a baj. Sok sofőr azonban nem tudja, mit is kell tennie, ha elüt egy vadat.

- Ha személyi sérülés történik, akkor értelemszerűen a mentőket, rendőröket kell első körben értesíteni. Ha „csak” anyagi kár keletkezik, akkor a térségi vadásztársaság vadászmesterét kell hívni. Mivel ilyenkor általában a járműben és a vadban is keletkezik kár, az új vadászati törvény kimondja, hogy ha nem állapítható meg egyértelműen, ki a felelős a balesetért, akkor mindenki a saját keletkező kárát viseli – adott tájékoztatást Lakos Dénes.

Szöveg-fotó: Szőri Attila