Honvédelem napi ünnepség
Közélet

Honvédelem napi ünnepség

A Gábor Áron emlékműnél rendezték meg a honvédelem napi ünnepséget. A műsort a Felsővárosi Általános Iskola diákjai adták, majd Mészáros Imre igazgatóhelyettes emlékezett meg beszédében Buda várának visszafoglalásáról. 

 
 
 
 
A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik a Magyar Honvédelem Napját. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepséget a Szabadság téren lévő Gábor Áron szobornál és lövegnél. A műsort a Felsővárosi Általános Iskola diákjai adták, akik dalokkal, prózával adóztak a harcokban elhunyt gyerekek, fiatalok emléke előtt.
 
Köszöntőt Mészáros Imre igazgatóhelyettes mondott, aki emlékeztetett arra, hogy minden esztendőben négy alkalommal gyűlnek össze a szobornál és a lövegnél. Beszédében felidézte Buda vára visszahódításának legfontosabb eseményeit. A Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület képviseletében Madarász László hozta nyilvánosságra azt, hogy idén a szervezet javaslatára Kollár Andrea vehette át Simicskó István honvédelmi miniszter elismerő oklevelét. Az ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait, koszorúit Gábor Áron szobránál. 
Jáger Levente