Egy vérből valók vagyunk
Közélet

Egy vérből valók vagyunk

Ma délelőtt az I. világháborús emlékműnél rendezték meg Kiskunhalason a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából rendezett városi ünnepséget. Az esős időjárás ellenére sokan döntöttek úgy, hogy megtekintik a Bibó István Gimnázium diákjai és pedagógusai által összeállított műsort. Beszédet Bányai Gábor országgyűlési képviselő mondott.

 
A politikus beszédében a Trianoni Békeszerződés okozta súlyos sebekről és annak következményeiről beszélt.
 
- 1920. június 4-én, 16 óra 32 perckor, a párizsi bordélyházak mélyén fogant torzszülött született Párizsban. Kapzsi és gyilkos szüleinek tetszett a gyermek, pedig gerince nyitott volt, lábai görbék, arca torz volt. Az orvosok és a bábák jelezték, hogy sok segítségre és kezelésre lesz szüksége, hogy életben maradjon, bár esélye sem lesz arra, hogy szellemileg ép és szerethető legyen. Torzlelkű szülei gyönyörködnek benne a mai napig. Hogy életben lehessen tartani, nagy vagyon, sok kincs elrablása kellett szüleinek. A stafírung jelentős volt. A gyermek kapott birtokot és hozzá alattvalókat...Általánosan elfogadott tény, hogy egy nép vagy nemzet a vezetők bűneiért és törvénysértéseiért nem felel. Ugyanakkor az I. világháborúban való részvétel miatt Magyarország esetében nem az ország vezetőit, hanem a Magyar Népet büntették meg, ezeken túlmenően Magyarországot hatalmas összegű kártérítés megfizetésére is kötelezték. Ez az eljárás több szempontból is törvénysértő - osztotta meg gondolatait a hallgatósággal Bányai Gábor.
banyaig
Ezt követően a Bibó István Gimnázium műsora következett, melyben több dal és vers is helyet kapott, majd Nagy László, az intézmény pedagógusa mondott emlékező beszédet az emlékműnél.
tortenelem
- Minden nemzet életében vannak sorsfordító pillanatok. Mi magyarok tudjuk ezt jól, hiszen az elmúlt században hatalmas terheket rótt ránk, akaratunkon kívül. Példát kellett mutatnunk a világnak! Példát kellett mutatni hősiességben, veszteségben, reménykedésben! A mai ünnepség is vegyes érzelmeket ébresztett bennem. Örültem, hogy Kiskunhalas városának egyik legszebb emlékműve megújult, de a szomorúság is összeszorította szívem, miközben csodálattal néztem Szentgyörgyi István művét, milyen pontosan ábrázolta a fájdalmat, a szeretett személy elvesztését és a reményt keltő ifjúságot, aki az emlékezet koszorújával rója le háláját az elesett hős apa előtt - mondta a pedagógus.
diakokkk
Itt voltak a megemlékezésen a Kárpátalján, a nagyszőlősi járásban található Péterfalva magyar közösségének tagjai is, akik saját településük lakóinak gondolatait hozták el Kiskunhalasra.
beszedet
Az ünnepség végén a jelenlévők koszorúkat, virágokat helyeztek el az emlékműnél, majd közösen vonultak át az Országzászlóhoz.
Szöveg: Szőri Attila
Fotó: Pozsgai Ákos