Fórumon tiltakoztak a nyílt tábor ellen
Közélet

Fórumon tiltakoztak a nyílt tábor ellen

A megnyílt kétszáz férőhelyes, ideiglenes nyitott befogadóállomás ellen tiltakoztak tegnap, mintegy kétszázan, akik részt vettek azon a lakossági fórumon, amelyet a Közösségek Házában szervezett a Konok Kunok Motoros Egyesület.

Már ennél is többen, közel kétezren csatlakoztak ahhoz a nyílt levélhez az egyik közösségi oldalon, amelyben elutasítják a nyílt tábort és annak azonnali bezárását követelik. Közben, nem hivatalos információink szerint tegnap késő délután megérkezett az első negyven menedékkérő a halasi nyílt táborba. Kiskunhalason eddig is működött zárt tábor, ahol az elmúlt hónapokban kisebb lázongások törtek ki. Az önkormányzat az elmúlt napokban, határozatban kérte a kormánytól a migrációval kapcsolatos intézmények bezárását a városban.

forum02

Indulatoktól sem mentes vita volt a tegnap esti fórumon, ahol a halasiak elmondhatták véleményüket a múlt pénteken megnyitott nyílt menekülttáborral kapcsolatosan. A rendezvényen felszólalt Bányai Gábor, a kiskunhalasi választókerület országgyűlési képviselője és Fülöp Róbert polgármester is, akik egyetértettek a tiltakozókkal abban, hogy a nyitott menekülttábort be kell zárni. A felszólalók közül sokan a város vezetését és az országgyűlési képviselőt kérték számon, hogy korábban miért nem tájékoztatták a lakosságot a tervezett nyitott menekülttáborról. Bányai Gábor válaszában hangsúlyozta: sem neki, sem a város vezetésének nem volt előzetesen tudomása arról, hol a menekülteknek nyílt tábor lesz a városban. A felszólalók többsége annak a véleményének adott hangot, hogy a városban romlani fog a közbiztonság, ha szabadon kijárhatnak a migránsok a táborból.

forum03

A legtöbben a gyerekeiket, lányaikat és feleségeiket féltik, hallva a nyugat európai nagyvárosokban a migránsok által elkövetett erőszakokról. Volt, aki azt kérte, hogy állítsanak biztonsági őröket a város óvodáihoz, iskoláihoz, nehogy atrocitás érje a fiatalokat. Egy másik felszólaló állandó posztoló rendőri jelenlétet sürgetett a Szegedi úti nyílt tábor elé, és a városnak arra a részére, ahol várhatóan megjelennek majd a kiengedett migránsok. A lakossági fórumról a Halas Televízió felvételt készített, amelyet ma este a fél nyolckor kezdődő, egy órásra bővített Beszéljünk róla című műsorban vetít le. További részletek a Halasi Tükörben is olvashatók.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos (galéria)