Fák nőttek ki a szélmalomból
Közélet

Fák nőttek ki a szélmalomból

Már egész termetesek voltak az ágak, fák nőttek ki a szélmalom falából. Szebb napokat is látott már a híres halasi Sáfrik-féle szélmalom. A vitorláit pár évvel ezelőtt kellett levenni. Azok az óta is a földön fekszenek, már benőtte őket a fű.

Az építmény falán is egyre jobban átvette az uralmat a növényzet. Ami bizonyára nem használt az épületnek. Ezt a problémát pénteken orvosolták  A Halasi Városgazda Zrt munkatársai kiszedték a növényeket a műemlék épület falából. A gyökereket próbálták óvatosan eltávolítani a málló falból. A malom épülete mellett a közvetlen környezetét is rendbe tették

Farkas Dániel alpolgármestertől kaptuk a tájékoztatást, hogy a legutóbb – a Norvég Alaphoz - beadott pályázattól most már biztos, hogy nem érkezik segítség, Ám, nincs elfelejtve a szélmalom, valószínűleg ismét pályázni fog a város, de valószínűleg már csak jövőre. A nagy álom az, hogy ha lehetséges újra működőképes legyen a szélmalom, ami nagy turisztikai vonzerőt jelentene.

malom 03

Az 1861-ben épített akkor még 3 szintes szélmalmot 1901-ben Sáfrik József vette meg és négyszintes, felülhajtós korszerű formára építette át. A halasi szélmalom 1966 óta műemlék, és noha nincs túl jó állapotban a mai napig érdeklődnek iránta a turisták.

- Heti több csoportnak is megmutatjuk a műemléket, de a rossz állapota miatt azt már nem javasoljuk a látogatóknak, hogy felmenjenek az emeletekre és megnézzék a szerkezetet – fűzte hozzá Nagy-Apáti Ivett a Halasi Média és Kultúra Kft. ügyvezetője.

Szöveg-fotó: Fehér Erika