A megelőzésre törekednek
Közélet

A megelőzésre törekednek

Az utóbbi időben az ország több pontján derültek ki megrázó vagy tragikus kimenetelű gyermekbántalmazásos és családon belüli erőszakról szóló esetek. Talán emiatt is tartott a közelmúltban gyermekvédelmi szakmai napot a Bács megyei kormányhivatal.


A konferencián valamennyi, a gyermekek védelmében és veszélyeztetettségük megszüntetésében érintett területi és helyi igazságszolgáltatási, közigazgatási, köznevelési, egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi, valamint jogvédő szervezet részt vett. A cél a gyermekvédelmi rendszer megfelelő működtetésének megvalósítása, a rendszerben meglévő intézkedési lehetőségek feltárása és a gyermekvédelmi szakemberek szakmai és érzelmi megerősítése volt.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi, illetve a Szociális Szolgáltatások Főosztályának két munkatársa – Lipcsei Judit és dr. Feffer Zsuzsanna – a gyermekbántalmazás korai felismerésére és jelzésének megtételére kidolgozott módszertani anyagokra, protokollokra, a jelzés kötelezettségére és a kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményére, felelősségére hívták fel a figyelmet, illetve hangsúlyozták, minden gyermek helyzetét, veszélyeztetettségét egyedileg kell megítélni, nem lehet sémákat, rutin intézkedéseket alkalmazni.


Az előadások és a kérdések megvitatása után zárszóként megfogalmazásra került: egy gyermek bántalmazására nincs mentség, nem lehet azt a szülő vagy más hozzátartozó pszichés állapotával, mentális zavarával vagy éppen a gyermek magatartásával, fegyelmezésének szükségességével magyarázni


A gyermekvédelemnek valóban nem lehet sémákban gondolkodni, minden eset egyedi és nincs határidő – ezt már Simon István a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal szociálpolitikai csoportvezetője mondta a szakmai napra reagálva. – Halason is a bajok megelőzésére törekednek, a Család és Gyermekjóléti Központ pedig próbál minél jobban odafigyelni. Fontosnak tartják a családlátogatásokat és megbeszéléseket – fűzte még hozzá.
Szöveg: Fehér Erika