Fitneszpark-avató lesz pénteken
Közélet

Fitneszpark-avató lesz pénteken

Még hivatalosan át sem adták, de a legfiatalabb lakók már birtokba is vették az elkészült új kültéri fitneszparkot a Kossuth és Bem utca közti lakótelepen. A beruházást az önkormányzat teljes egészében saját forrásból finanszírozta, mintegy 3,5 millió forintba került, a kivitelezési munkálatok jelentős részét is a Halasi Városgazda Zrt. végezte.

 

 

Az ünnepélyes átadásra sem kell sokat várni, pénteken 17 órára várják az érdeklődőket a helyszínre- tette közzé közösségi oldalán Vincze Attila, a körzet önkormányzati képviselője. Az új, kilenc elemből álló fitneszpark elsősorban a felnőttek részére épült, azoknak az egészségét fogja szolgálni, akik úgy gondolják, hogy példát szeretnének mutatni a gyerekeiknek, és ha ez a példa ragadós lesz, akkor a gyerekek is úgy fognak felnőni, hogy a mindennapi mozgás, sportolás bele fog ivódni a mindennapjaikba – nyilatkozta a városatya.

Az ötlet nem újszerű, hiszen az ország más településein már működnek hasonló köztéri parkok, amiket szívesen használnak az emberek életkortól függetlenül. Az önkormányzat idei költségvetésében sikerült biztosítani a beruházáshoz szükséges 3,5 millió forintot. A tervek szerint két padot is elhelyeznek majd a park mellé, külön világítást kap és egy köztéri figyelőkamerát is felszerelnek, hogy a rongálóktól megóvják.

A kormány az elmúlt hetekben jelentette be, hogy ingyenesen használható sportparkok építésére ír ki központi pályázatot. Az első halasi létesítmény ugyan már elkészült, de Vincze Attila elmondta, hogy a város élni fog a pályázati lehetőséggel is, így további sportudvarok építését tervezik a város más pontjain is. Erről már döntöttek is egy rendkívüli testületi ülés keretében. Az önkormányzatok augusztus 15-ig nyújthatják be kérelmüket a programban, amelynek idei keretösszege 15, milliárd forint. A programra a jövő évi költségvetésben 5,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Négytípusú sportpark építésére lesz lehetőség, a létesítmények mindegyike alkalmas lesz az alapvető erősítő edzésformák gyakorlására, a nagyobb méretűek pedig további speciális gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget biztosítanak. A kérelmekről a nemzeti fejlesztési miniszter dönt majd, az önkormányzatok nem pénzt, hanem a kész létesítményt kapják majd.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos