Elhunyt a MÁRIS tanya alapítója
Közélet

Elhunyt a MÁRIS tanya alapítója

Augusztus 2-án, életének 82. évében elhunyt Tóth Györgyné, Kovács Erzsébet, a MÁRIS Holland–Magyar Gyorssegítő Egyesület alapítója, az egyesület elnöke. A szervezet vezetőjeként, több mint 20 éve családja közreműködésével kezdte el kiépíteni a sokak által ismert, Harkakötöny közelében található MÁRIS tanyát. A létesítmény a szegény, rászoruló, főként értelmi fogyatékkal élők embereknek nyújtott évtizedeken át pihenő és kikapcsolódási helyet. Tóth Györgyné nyilvános temetési szertartása augusztus 20-án, 11 órakor, az Alsószállás 271. szám alatt lévő MÁRIS tanyán lesz.

 


Tóth Györgyné vagy ahogy legtöbben szólították Erzsi néni 1934. október 27-én, Kelebián született. Még fiatalon férjével, Györggyel Hollandiába költöztek, de itthon maradt szeretteikhez továbbra is erős szálak fűzték és amikor már megtehették rendszeresen segítették Magyarországon élő rokonaikat, közöttük különös szeretettel és figyelemmel Erzsi néni húgára, aki egy otthonban élt. A rendszeres segítségből az Erzsi néni testvérét gondozó intézménynek is jutott, amely a hazai intézményekre jellemző anyagi nehézségek között működött.

A segítségnyújtás eredménye arra ösztönözte őket, hogy más hasonló, szintén nehéz helyzetben lévő intézményeket is támogassanak, ahol elsősorban fogyatékkal élő embereket gondoztak és láttak el. A mai napig több mint 40 intézménnyel tartottak kapcsolatot, amelyek létezéséhez, működéséhez segítő kezet nyújtottak.

1983 óta folyamatosan gyűjtötték Hollandiában az adományokat, amelyek ruhaneműkből, játékokból, háztartási eszközökből, bútorokból és egyéb hasznosítható használati tárgyakból álltak. Az összegyűjtött adományokat saját költségen szállították Magyarországra és osztották el a támogatott intézmények között. Volt időszak, amikor saját megélhetésük kockáztatásával is vállalták az adományozás szervezésének terhelő költségeit. Az elmúlt évtizedekben Erzsi néni kitartóan kereste és megtalálta azon támogatókat, akik nemes küldetése mellé állva erősítették a nehéz sorsú embereket gondozó intézmények működéséhez szükséges anyagi hátteret.

Újabb fordulata karitatív szervező tevékenységének, amikor kezdeményezte egy olyan helyszín létrehozását, ahol a támogatott intézmények lakói kellemesen eltölthetnek egy vagy több napot, távol a mindennapi gondozási területtől. Olyan helyet álmodott meg, ahol nem bámulják meg a másságukért a fogyatékkal élőket, ahol kikapcsolódhatnak, pihenhetnek kiszabadulhatnak az intézményi kötöttségek megszokott béklyójából. Ezt a helyet Harkakötöny közelében, egy kis területen lévő, régi tanyán találta meg.

1993-ban Erzsi néni vezetésével alapítványt hoztak létre, amely tulajdonába került a tanya és az alapítók nevének kezdőbetűiből a MÁRIS tanya nevet kapta. Mára 3 hektár területen, egy csodálatos mesebirodalom megjelenítésével, lakó, pihenő és közösségi épületekkel működik pihenő komplexum a MÁRIS tanya, amit egy erdő vesz körül. Magyarországon nincs más magántulajdonban lévő hasonló létesítmény, amely ellenszolgáltatás nélkül működik ezzel a feladatrendszerrel. Tóth Györgyné, Erzsi néninek a fizetség a MÁRIS tanyán megforduló gondozottak mosolya, vidám felszabadult arca volt. Ettől élt teljes életet, ezek a pillanatok okoztak életörömöt számára. Erzsi néni boldogságot lelt abban, hogy önzetlenül segíthet, adhat.

Halasmédia Online