Minél előbb fel kell számolni a veszélyes telephelyeket
Közélet

Minél előbb fel kell számolni a veszélyes telephelyeket

A parlament elé viszi a kiskunhalasi és az ittenihez hasonló, veszélyes anyagokkal a környezetet szennyező telephelyek ügyét a Jobbik szakpolitikusa. Kepli Lajos, a környezetvédelmi ellenőrző albizottság elnöke erről a Bács-Reál Kft. Majsai úti ingatlanja előtt tartott sajtótájékoztatóján beszélt. A képviselő azt javasolja, hogy egy eseti bizottság álljon fel, és dönteni kell az ilyen és ehhez hasonló területek mielőbbi felszámolásáról. Ugyanakkor olyan jogszabály szülessen, amely lehetővé tenné a veszélyes anyagokkal foglalkozó cégek felelősségbiztosítását, megfelelő káralappal.

 
 
Két nappal azután, hogy a Greenpeace aktivistái ország-világ elé tárták, hogy a kiskunhalasi Bács-Reál Kft. ingatlanán tárolt veszélyes anyag súlyosan károsíthatja a környezetet, sajtótájékoztatót hívott össze a Jobbik szakpolitikusa a telephely elé. Kepli Lajos az M1, a Hír TV és a Halas Televízió kamerái előtt, azt mondta: több, kiskunhalasihoz hasonló cég hagyatéka okoz problémát az egész országban. A politikus szerint a jelenség ellen fel kell lépni. 
Kepli Lajos a parlament elé viszi az ügyet, mert ezzel országgyűlési szinten kell foglalkozni. Úgy fogalmazott: szükségesnek tartja egy önálló eseti bizottság felállítását, amely felméri, melyek a legsürgősebb teendők. - Fel kell számolni minél előbb a telephelyeket, ez a feladat az államra vár. Erre pénzt kell áldozni- mondta Kepli Lajos. Azt is hozzátette, hogy törvényi szabályozásra van szükség, amely el tudja érni, a veszélyes anyagokkal foglalkozó vállalkozások egyfajta felelősségbiztosítással rendelkezzenek, káralappal. Ezt abban az esetben lehetne igénybe venni, amikor a cég tönkremegy vagy megszűnik és ebből fedeznék a veszélyes telephely felszámolását.
Jáger Levente