Tonnányi ételanyag a magyar rekordhoz
Közélet

Tonnányi ételanyag a magyar rekordhoz

Magyar rekord felállítására készül Kiskunhalas a Szent István napi ünnepségek alkalmával. Az ételkészítési méretrekord a legnagyobb mennyiségű, egyetlen edényben elkészített, ún „halasi savanyúmáj”, azaz sertés vegyespörkölt alapon főzött sertésmáj savanyított vöröshagymával tálalva, kétezer főre a Magyar Rekord Egyesület hitelesítésében valósul meg. Az augusztus 20-i kísérlethez minden személyi, tárgyi és szakmai háttér rendelkezésre áll, a szervezők várják a szurkoló, egyben fogyasztó közönséget.

 

 

 

Életműdíjas közétkeztetési mesterszakács a séf


A hivatalos magyar rekord felállítása Sós Dezső közétkeztetési életműdíjas mesterszakács vezetésével, Takács József segítői és a Sóstói Csárda közreműködésében, a Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület, valamint a Kiskunhalasi Lovas és Szabadidő Központ Kft. szervezésében 2016. augusztus 20-án, 8 órától Kiskunhalason, a Hirling József Lovasparkban (Kiskunhalas, Fazekas Mihály utca 1.) valósul meg.

Gigaüst 2 000 főre

 

A szakács csapat a legalább 2 000 adagos helyi ételkülönlegességhez közel tonnányi ételanyagot használ fel. A halasi savanyúmáj egyetlen nagyméretű edényben készül el. A tervek szerint mintegy 660 kg húsból, 160 kg májból, 185 kg savanyú vöröshagyma feltétből és mintegy 300 kg főtt burgonya köretből álló, közel egy tonnányi étel ( 40-50 dkg/fő) körettel együtt számított normatömege alapján kétezer vendég ellátására lesz elegendő. A főzést egy 2,75 méter átmérőjű, több mint 2000 liter űrtartalmú gigaüstben valósítják meg. Az óriás edényben készülő ételhalmaz keveréséhez 3 darab, 3 méter hosszú evezőkanalat használnak a segédszakácsok.

 

Ünnepi ellátás a díjugrató versenyen

 

A magyar rekord kísérlet, az augusztus 19-től folyó, háromnapos Országos Minősítő Díjugrató és Grand Prix keretében valósul meg, ellátva ezzel az érdeklődő vendégek mellett a versenyzőket és a kiszolgáló személyzetet. Az ételfőzéshez és a felszolgáló munkához 30 főnyi személyzet várja a vendégsereget. Augusztus 20-án a házigazdák ingyenes, egész napos kiegészítő gyermek és családi programokkal várják a vendégeket a halasi lovasarénában.

 

A halasi savanyúmáj receptje (2 000 főre)

Sertés hús:

Lapocka: 160 kg
Csülök: 140 kg
Oldalas: 100 kg
Dagadó: 100 kg
Velő: 10 kg
Sertés máj: 160 kg

 

Egyéb hozzávalók:

Kristálycukor: 15 kg
Vöröshagyma: 160 kg
Fokhagyma: 3 kg
Só: 10 kg
Csemegepaprika: 7 kg
Őrölt bors: 1 kg
Őrölt kömény: 0,5 kg
Gulyáskrém: 6 kg
Piros arany: 6 kg
Sertészsír: 35 kg
Köret, burgonya: 300 kg

A halasi savanyúmáj eredete


Halas városát az elmúlt évszázadokban az állattartás jellemezte. A háztartásokban legalább egy sertést magának tartott a család. A hagyományos téli disznóvágások estéjén fő fogásként tálalták a gazdasszony által készített savanyúmájat. Elkészítéséhez a háziasszony a sertés minden részéből kért a böllértől egy kevés húst, amelyből pörköltet készített. A pörkölt teljes készenléte előtt vékony csíkokra vágott sertésmájat tett bele és a tetejére sertés velőt. Aztán pár perc főzés után a kiszedett pörköltre helyezték a karikára vágott, külön főzött ecettel, sóval, őrölt borssal, cukorral ízesített vöröshagymát. A kész étel mellé főtt burgonyát kínáltak köretnek. A savanykás-édes hagyma hozzáadása eredetileg valószínű a pörkölt zsírosságának emészthetősége és jobb ízhatása miatt alakulhatott ki.

Sós Dezső pályája


A rekord séfje, a 63 éves Sós Dezső közétkeztetési életműdíjas mesterszakács életpályáját a közétkeztetésben töltötte. 2004 óta versenyezőként is szerepel a műfajban. Kétszeres ezüst érmese a Közétkeztetők Országos Szakácsversenyének. Nevéhez számos, nagy mennyiségben, egyszerre főtt, hagyományos magyar ételkülönlegesség elkészítése kötődik különböző országos és régiós rendezvényeken. A helyi ételspecialitásokat tartalmazó Kiskunhalasi ételek és borok című könyvéhez számos receptet adott. Sós Dezső a versenyzői és a meghívásos főzéseken történő részvétele mellett közalkalmazottként manapság is a közétkeztetésben vállal munkát.

A rendezvényről bővebb információ a www.lovasbazis.hu honlapon található.