Helyére került a „szüreti” székelykapu
Közélet

Helyére került a „szüreti” székelykapu

Egy ideig nélkülöztük, de most helyére került a székelykapu. Halas főterén a Szilády gimnázium felőli oldalra a rendezvény közeledtével kitették a Halasi Szüreti Napok egyik jelképének számító kaput.

 

 

 

A termetes, fából készült alkotást évekkel ezelőtt egy erdélyi fafaragó készítette. Egy ideig alkalmanként volt kihelyezve a tér közepére és alatta haladt át a szüreti menet. Aztán állandó helyet kapott.

kapu01

A székelykaput még a városközpont megújítás előtt bontották le, de most már visszakerült a helyére és várhatóan sokáig ott is marad. Mielőtt kikerült a székely kapu egy felújításon esett át. Vili Gábor javította meg a lábakat és a Halasi Városgazda Zrt. segített a helyére kerülésben. A korábbihoz képest változás, hogy a kapu már nem közvetlenül a talajon, hanem talpakon áll, így nem lesz annyira kitéve a károsodásnak.

kapu02

A lakosságtól azt kérik, óvja és ne rongálja meg a látványosságot. A Szüreti Napok programsorozata szeptember 9-én pénteken kezdődik, és szeptember 11-én, vasárnap fejeződik be, Kiskunhalas főterén és a városháza udvarában. Fellép többek között Deniz, a Margaret Island és Rúzsa Magdi nagykoncertjét is megnézhetik az érdeklődők. Lesz szüreti utcai futóverseny pénteken, szombaton pedig kora délután a hagyományos szüreti menet vonul végig a városon.


Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Rékasi Rami