Ma még kérhető az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás
Közélet

Ma még kérhető az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás

Szeptember 13-ig kérhetik a szülők hetedikes lányaik részére az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást. Erről írásban kell nyilatkozniuk. Kiskunhalason és a halasi járáshoz tartozó iskolákban eddig több száz fiatal kapta meg szervezett formában a HPV-oltást, amit idén harmadik alkalommal kapnak az érintettek.

 

Még ma is kérhető a méhnyakrák elleni oltás az általános iskolákban. Az államilag támogatott vakcinát azok a lányok kaphatják meg ingyenesen, akik betöltötték 12. életévüket, és a 2015/2016-os tanévben végzik az általános iskola 7. osztályát. A védőoltás igényléséhez szükséges nyilatkozatot a szülőknek az iskolába kell visszajuttatniuk. A méhnyakrákot megelőző oltási akciót idén is meghirdették, két évvel ezelőtt a halasi önkormányzat is bekapcsolódott a programba, a város azoknak az általános iskolás lányoknak fizette az oltási program egy részét, akik az első oltáskor életkoruk miatt már nem voltak jogosultak az államilag finanszírozott oltóanyagra.

A méhnyakrákot a rendszeres szűrővizsgálaton kívül oltással lehet megelőzni. Idén már harmadik éve kaphatnak a hetedik osztályos lányok ingyen vakcinát az iskolákban. 2004-ben az érintett szülők 80 százaléka, tavaly viszont csak a 75 százalékuk kérte az oltást. Idén, szeptember 13-ig lehet igényelni írásban. Becslések szerint 2-300 leánygyermek beoltásával megelőzhető egy méhnyakrákos megbetegedés, így a szakemberek számításai alapján, tekintettel arra, hogy eddig az országban több mint hetvenezer leánygyermek kapott oltást az eddigi két kampányban az elmúlt két évben, körülbelül 225-338 főnél előzhették meg a méhnyakrákos megbetegedést.

Sajnos azonban továbbra is sok tévhit él az oltással kapcsolatban, járulékos megbetegedésként kelt szájra például az autizmus, ami miatt nem javasolják az oltás beadást az oltásellenesek. Az elvégzett klinikai vizsgálatok azonban igazolták, hogy az oltás nem fokozza az ilyen megbetegedések számát, tehát az oltottak körében nem emelkedettek az ilyen és hasonló megbetegedések száma. A szakemberek szerint a méhnyakrákot okozó HPV, vagyis humánpapiloma vírus terjedéséről is vannak tévhitek. Sokan azt hiszik, hogy csak szexuális aktussal lehet elkapni, pedig akár már egy csókkal is átadható a vírus.

Évente 1000-1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak Magyarországon, 500 nő belehal a betegségbe. Az emberek többségének immunrendszere egyszerűen megszabadul a vírustól anélkül, hogy az illető tudomást szerezne arról, hogy megfertőződött, de a népesség egy százalékánál öt évig is fennáll a fertőzöttség. Ebben az esetben a fertőzöttnek nagyon nagy az esélye, hogy rákos lesz. Nemzetközi tapasztalatok szerint hatékony a HPV oltás.

A humán papillomavírus elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát használó 130 országban és a szakemberek szerint negyven éven belül a HPV okozta összes ráktípust sikerülhet felszámolni. Az elsőként Ausztráliában bevezetett védőoltás a torokban és szájban kialakuló rákos betegségek ellen is véd nőknél és férfiaknál egyaránt.

Szöveg: Pozsgai Ákos