A 390 éve érkezett reformátusok öröksége
Közélet

A 390 éve érkezett reformátusok öröksége

A hétvégén a KRK Szilády Áron Református Gimnáziumban avatták azoknak az iskolaigazgatóknak az emléktábláját, akik az 1892-ben átadott gimnázium épületében szolgáltak. A Szilády Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre Egyesülete elnöke, Dr. Bognárné Nagy Éva köszöntő szavai után Varga Judit igazgatónő, Édes Árpád lelkész, majd Farkas Dániel alpolgármester mondott beszédet. Az emléktáblát dr. Égető Annamária és Gazdag Jenő öregdiákok leplezték le.

 

A díszteremben Varga Judit és Dr. Bognárné Nagy Éva beszélt a gimnázium és az öregdiákok jövőbeli terveiről. Ezt követően Végső István történész Halas újratelepülésétől a redempcióig témában tartott előadást. A történeti hagyomány szerint 1626-ban érkeztek ide a Dunántúlról - Halas újratelepítése és újraépítése miatt - magyar református családok.

tablaavato02

Többek között szó esett a protestáns intézményrendszer kiépüléséről, a török és keresztény hadak pusztításairól, járványokról és népességszám alakulásáról, az önmegváltási mozgalomról, illetve a város első ismert címeréről is. A presbiterek és presbitérium Kiskunhalason a XVIII. században címmel Ruzsa-Nagy Zoltán történész beszélt.

tablaavato03

A presbitérium bibliai hátterétől, a protestáns egyházközségekben betöltött szerepéről, illetve a halasi "eklézsiatanács" kezdeti történetéről tárt fel érdekes tényeket. Végül Bödecs Pál főigazgató zárógondolataival ért véget az esemény. 

Fotók: Bertalan Gábor