Megkezdődtek a halasi '56-os megemlékezések
Közélet

Megkezdődtek a halasi '56-os megemlékezések

A 20 éve alakult halasi '56-os bizottság elnöke, Pajor Kálmán adott elő a Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban. Előadásában kiemelte Nagy Szeder István országos és helyi jelentőségét, a halasi forradalmi napok konszolidálásáért végzett tevékenységét.

 

1956. november 1-jén javaslatának megfelelően referendum jellegű szavazást tartottak Kiskunhalason. Nem személyekre, hanem a négy koalíciós pártra: a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Pártra, a Magyar Dolgozók Pártjára, a Szociáldemokrata Pártra és a Nemzeti Parasztpártra szavaztak. Mintegy 16 000 választásra jogosult szavazott. Több mint 12 000 választó az FKgP-re adta voksát. Az SZDP körülbelül 15, az NPP 6, az MDP 4 százalékot kapott.

1956. november 23-án gyertyás megemlékezést szervezett a forradalom kitörésének egyhónapos évfordulóján. Ez volt az első halasi 56-os megemlékezés.

biboban02

1956. december 20-án a halasi iskolások 700 db 3-5 kilós karácsonyi élelmiszercsomagot küldtek Pesterzsébetre , a Kossuth Lajos Reálgimnázium, a Vörösmarty és Török Flóris utcai általános iskolák, illetve a VIII. kerületi Práter utcai általános iskola tanulóinak. Az ajándékozás szervezője Nagy Szeder István volt.

Pajor Kálmán előadását a Pfeiffer Zoltán által halasi normának nevezett választási rendszer demokratizmusának értelmezésével zárta.