1956 képekben
Közélet

1956 képekben

Székely Gábor gyűjteményéből ismeretlen fényképész felvételei tekinthetők meg 1956 Budapesten címmel a Thorma János Múzeumban. A megnyitót október 19-én este tartották az intézményben, ahol a helytörténész tárlatvezetést is tartott. A múzeum nevében Szakál Aurél igazgató, a város képviseletében Farkas Dániel alpolgármester mondott beszédet.

 

 

 

 

Szakál Aurél utalt rá, hogy eddig kiskunhalasi tárlataik voltak ebben a témában. Ezúttal egy kunszentmiklósi helytörténész gyűjtő hozta el fővárosi képeit. - Ez a kiállítás tükröt tart a borzalmakból. A felvételek a drámai pillanatokat örökítik meg – mutatott rá. – A hősök nem tudták kivívni a szabadságot, de óriási kiállás volt érte – tette hozzá.

az56be
Farkas Dániel köszönetet mondott a múzeumnak, hogy gazdagítja az ’56-os programsorozatot. Beszédében a pesti srácok bátor cselekedeteit méltatta. - Ez a kezdeményezés példaértékű. Azt gondolom, ’56 szellemiségéhez vissza kell nyúlni. Azt látom, a bátorságra nagy szükség van. A csendes félelem önmagában nem elég arra, hogy megvédjen egy országot, egy kontinenst. A városvezetés szeretne emléket állítani a kommunista diktatúra áldozatainak. A műalkotást Szabó Áron bajai szobrászművész készíti el, ha a képviselő-testület úgy dönt – jelentette be.

Az 1956 Budapesten című fotóanyagot Székely Gábor mutatta be a közönségnek. Ismeretlen fényképész felvételeiről van szó, amelyek ma már kortörténeti dokumentumok. - Harminckilenc képet sikerült beszereznem egy nyugdíjas rendőrtiszttől. Kis méretű fotókból készítettem nagyításokat. Jelentős ’56-os gyűjteményem van, ebből cseréltem a képekért – tudtuk meg. – Ezeket az amatőr fotókat hat évvel ezelőtt láthatta először a közönség. Akkor Kunszentmiklóson rendeztünk kiállítást, majd Törtelen, egy ’56-os konferencián. A harmadik állomás Kiskunhalas 23 bemutatott fotóval. A képek rettenetesen izgalmasak. Az eseményeket 1956. október 23-tól november végéig követik. 

Kép-szöveg: Pál László