A gulág halasi áldozataira emlékeztek
Közélet

A gulág halasi áldozataira emlékeztek

A Szovjetunió munkatáboraiba hurcolt félszáz kiskunhalasi emlékét mától tábla őrzi a vasútállomás falán. A Pásztortűz Egyesület szervezésében megtartott ünnepség és konferencia az országos emlékév része volt. Az avatón Rétvári Bence parlamenti államtitkár úgy fogalmazott, a halasi civil szervezet volt a legaktívabb a rendezvényeivel ebben a témakörben. Bányai Gábor Kiskunhalas megválasztott országgyűlési képviselő szerint a halasi vasútállomás épülete a helyiek számára különös jelentőséggel bír, mert történelmi események helyszíne volt. Fülöp Róbert polgármester bejelentette, hogy jövőre emléket állít a város a kommunizmus áldozatainak is.

 
Mintha csak az időjárás is gyászolta volna azt a félszáz kiskunhalasit, akit a vasútállomásról hurcoltak el szovjet munkatáborokba. Az emlékükre állított tábla avatóján hol nagyobb, hol kisebb intenzitással esett az eső. A Pásztortűz Egyesület vándorkiállítással és konferenciával is bekapcsolódott az országos emlékév programjaiba. 
A jeles alkalomból városunkba látogatott Rétvári Bence parlamenti államtitkár, aki beszédében úgy fogalmazott: a halasi civil szervezet volt az egyik legaktívabb az országban a rendezvényeket tekintve. A politikus szerint ezrek voltak a halasi gyűjtőtáborban, hogy aztán bűn nélküli büntetésként kényszermunkára vigyék őket. Emlékeztetett arra, hogy 800 ezer polgárt vittek el és 200 ezer fő jeltelen, szibériai tömegsírban végezte. Rétvári Bence azt mondta, 70 éve kezdődtek a deportálások, 60 éve robbant ki a forradalom, amely az előző tíz esztendő elnyomása után egy nagy kiáltás volt. - Magyarországot meg lehetett szállni, de megtörni  sohasem - fogalmazott.
Bányai Gábor megválasztott országgyűlési képviselő szerint Kiskunhalas életében különös jelentősége van a helyi vasútállomásnak. Emlékeztetett arra, hogy a malenkij robotként rögzült kényszermunka nem három napig tartott, voltak, akik sohasem tértek haza. A képviselő úgy fogalmazott: a vagonajtó becsukódása után már nem volt visszaút. Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere bejelentette, hogy jövőre, a tervek szerint a város főterén lesz emlékhelye a kommunizmus áldozatainak is. 
A táblát Rétvári Bence, Bányai Gábor, Fülöp Róbert és Végső István leplezte le. Ezt követően Bödecs Pál lelkész és Finta József plébános áldotta meg a táblát, majd a megjelentek elhelyezték a kegyelet virágait, koszorúit, valamint mécsest gyújtottak az áldozatokért. A program a Csipkeházban emlékkonferenciával folytatódott.
Jáger Levente
Fotók: Anda Péter