(►) Indulnak az influenza elleni védőoltások
Közélet

(►) Indulnak az influenza elleni védőoltások

Már a háziorvosoknál vannak az influenza elleni védőoltások ampullái. 13 ezer adag vakcina érkezett a térségbe. Az injekciókat mostantól lehet kérni a rendelőkben – kaptuk a tájékoztatást Dr. Hell Gizella járási tisztifőorvostól.

 

A térítésmentes oltást ugyanazok kaphatják, mint akik az előző években, így például a 60 éven felüliek egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus betegek és a várandós, vagy éppen babát tervező nők. Az ÁNTSZ arra bíztatja az érintetteket, hogy menjenek az oltásokért. Minél többen szereznek időben védelmet annál kisebb az esélye a nagyobb járványok kialakulásának.

oltas01

Az orvosi rendelőket egyelőre még felső légúti, illetve megfázásos panaszokkal keresik fel a betegek. Az influenza általában január második felétől március végéig szokott intenzívebben megjelenni.

Az injekció beadása után 10-14 nap kell a védettség kialakulásához, ezért szokták időben, már október végétől, november elejétől megkezdeni az oltásokat. Akiknek nem jár térítésmentes vakcina, a patikákban juthatnak influenza elleni oltóanyaghoz.

Szöveg-fotó: Fehér Erika