Nincs környezeti katasztrófa, marad a hulladék
Közélet

Nincs környezeti katasztrófa, marad a hulladék

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztályának munkatárásai másfél hónapja vettek talajmintát azon a Majsai úti telephelyen, ahol a korábbi bérlő helyezett el közel ezer tonna veszélyes hulladékot. A zöldhatóság vizsgálatának eredménye szerint nincs környezeti katasztrófa-helyzet, ezért egyelőre marad a veszélyes hulladék a telephelyen. Ha a terület tulajdonosa, hozzálátna a hulladék elszállításához, megbírságolná a hivatal. A Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint ugyanakkor az eddig becsült 160 milliós kárelhárítás, akár több százmillió forinttal is többe kerülhet, ha hagyják a hordókat kilyukadni és a veszélyes anyagokat mélyebben a talajba szivárogni.

 

Papdi József, a telep új tulajdonosa beengedte az újságírókat és a tévéstábokat a telephelyre, ahova korábban ő sem léphetett be, mert előtte is lezárta a területet a zöldhatóság. A másfél hónappal ezelőtti állapotokról több fényképet is készítettünk, amely fotógalériánkban tekinthető meg. A Majsai úti telephelyen több hordóból és műanyag tartályból is szivárognak különböző olaj és egyéb vegyszer származékok. A szennyezés több helyen szabad szemmel is látható.

hull02

A Greenpeace korábbi mérései szerint a talaj felső részein akár száznegyvenszeres határérték túllépés is lehet. Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztályának munkatársai másfél hónappal ezelőtt a telephely több területén is lyukakat ástak és a mélyebb rétegekből talajmintát vettek. A vizsgálat eredményét múlt héten közölte a hatóság, eszerint egyelőre nem történt súlyos környezeti szennyeződés. A kapott vizsgálati eredmények szerint a mérgek még nem szivárogtak a talaj mélyebben lévő rétegeibe, valamint a közelben húzódó patak vízében sem találtak a kimutatható, a környezetre veszélyes, mérgező anyagokat. A Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint azonban a hatóság addig nem tesz semmit, amíg nincsen környezeti katasztrófa.

Csak akkor fognak beavatkozni, amikor már kifolynak a veszélyes anyagok a tárolókból. Amikor már nem a mostani 160 millió, hanem esetleg már több százmillió forint lesz a kár. Úgy gondolom, hogy ez hibás logika, a környezeti felelősségről szóló magyar jogszabály is azt mondja, hogy meg kell előzni a környezetszennyezést – hangsúlyozta Simon Gergő.

hull04

Papdi József kérte, hogy legalább mintegy 200 négyzetméternyi területet szabadíthassanak fel a veszélyes hulladéktól, hogy birtokba tudja venni az ingatlant, ezt a hatóság azonban megtagadta, sőt kilátásba helyezte, ha hozzá nyúl a hulladékhoz, akkor környezetvédelmi birsággal sújtják. A területen lévő közel ezer tonna veszélyes hulladékot ugyanis nem lehet mozgatni. Azt csak szakember végezheti el, ez viszont 160 millió forintba kerülne.

hull03

Papdi József szerint elfogadhatatlan, hogy a hatóság nem tesz semmit, mivel a hulladék a korábban itt üzemelő felszámolt cégé és nem az övé. – „Felszólítottuk a hivatalt, hogy 30 napon belül távolítsa el az ingatlanról a veszélyes anyagokat, erre azt a választ kaptunk, hogy áll módjukban vele foglalkozni, mert nincs környezetvédelmi károsítás” – ismertette a hatóság levelét a kiskunhalasi vállalkozó. A nemzetközi környezetvédő szervezet regionális vegyianyag-szakértője szerint ugyanakkor csak idő kérdése, hogy mikor lyukadnak ki az olajjal és egyéb vegyi anyagokkal teli hordók, ha ez bekövetkezik, szinte biztos lesz a súlyos környezetszennyezés.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos