Takaríttassa ki Ön is a vízmelegítőjét!
Közélet

Takaríttassa ki Ön is a vízmelegítőjét!

Több hetes kutatómunkát végeztek a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. munkatársai, hogy kiderítsék, mi okozza azt, hogy a kristálytiszta, az összes uniós előírásnak megfelelő ivóvíz dohos szagú lesz mire az a fogyasztókhoz jut. A vízügyi dolgozók rájöttek, hogy a bűz oka a kénhidrogén, amely a régi vízhálózatokban és az elszennyeződött vízmelegítőkben keletkezik.

 

A dohos, állott szagú vízről Kisszállás térségéből is sok bejelentés érkezett. Miksz Jánosné a nemrégiben felújított kisszállási vízműtelep mellett él, mint mondta örültek annak, hogy a településen beindult az új vízkezelő technológia, ám arra nem gondoltak, hogy ennyire megváltozik az egyébként teljesen tiszta, áttetsző víz illata.

02miksz

A szakemberek megyeszerte értetlenül fogadták a bejelentéseket, Mátyus Zoltán a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője azonnali vizsgálatot rendelt el.

01matyus

- Minden vízműtelepünk a legszigorúbb előírások betartásával működik, folyamatosan ellenőrizzük a kibocsájtott vizet, kollégáim minden lehetőséget megvizsgáltak, ennek alapján kijelenthető, hogy a Kisszálláson és Kiskőrösön is jelentkező problémát az okozza, hogy ez a tisztított víz a régi 30-40 éves csőhálózatokba jutva felkavarja, oldja az azon lerakódott biológiai filmréteget, ennek a bomlása miatt van az időnkénti szaghatás. Azonnal szivacsdugós csőtisztítást végeztünk több településen, ennek köszönhetően egyre inkább megszűnőben vannak a dohos szag miatti panaszok. A teljes tisztulási folyamat több hónapig is eltarthat, emiatt türelmet és megértést kérünk a fogyasztóktól.

A bűnös vízmelegítők

Az utóbbi hetekben Kiskőrösről is érkeztek hasonló, a dohos szagú vízről szóló panaszok. A szakemberek minden esetben helyszíni vizsgálatot végeztek. Szigeti Attila a szolgáltató cég műszaki igazgatója úgy gondolja, megtalálták a másik hibaforrást, amely miatt panaszkodnak a fogyasztók.

03szigeti

- Végig követtük a víz útját, megvizsgáltuk a telepekről kifolyó vizet, végigellenőriztük a csőhálózatokat, így jutottunk el a fogyasztókhoz. Rájöttünk, hogy a bojlereken keresztülfolyó víz már valóban dohos szagú, szétszedtük ezeket az elektromos vízmelegítőket, ekkor vált világossá, hogy a probléma ezekkel van. Jellemzően a berendezéseket 5-10 évente takaríttatják ki a fogyasztók, az évek során tetemes vízkő rakódik le bennük, ez a közeg kedvez a kénhidrogén képződésnek. Ez okozza a jellegzetes záptojás szagot.

A cikkünk nyitóképén látható félvödörnyi vízkő alig három év alatt gyűlt össze egy elektromos fali vízmelegítőben. A szakemberek azt javasolják a fogyasztóknak, hogy takaríttassák ki a bojlereket, ezek ugyanis sokat rontanak a víz élvezeti értékén, tucatnyi helyen bebizonyosodott, hogy emiatt voltak a panaszok.

Hasonló problémaforrás lehet a WC tartály is, a belső falán lerakódó szennyeződések szintén kellemetlen szaghatást okozhatnak.

Szöveg-fotó: Bakos László