Hat évtizede történt...

Hatvan év elteltével sem feledik a jótékonysági akciót, a halasiak nemes adományozását. 1957. január 13-án indult el Halasról a város történetének legnagyobb jótékonysági adományát szállító különvonat a fővárosba. Tizenhat megrakott tehervagon 800 nélkülöző pesterzsébeti családnak vitt fél éves ellátmányt, élelmiszert és fát.

 

 

 


A megemlékezésre idén is a városháza melletti Nagy Szeder István szobornál került sor. A tervek szerint a kerek évfordulóra Halasra látogatott volna Pesterzsébetről egy csoport, de a kedvezőtlen időjárás miatt a fővárosiak lemondták az utat és így elmaradt a közös megemlékezés, ám halasiak kis csoportja megtartotta az ünnepséget.

Pajor Kálmán, az 56-os Emlékbizottság elnöke mondott emlékező beszédet, melyben felidézte a hajdani eseményeket. Kitért arra, hogy Nagy Szeder István a rá jellemző mérnöki precizitással szervezte meg az adománygyűjtés és annak szétosztását. A kimutatások a pontos mennyiségekkel még ma is megvannak, csakúgy mint a pacsirtatelepiek köszönő levelei, hálás sorai. A megemlékezés koszorúzással, virágok, mécsesek elhelyezésével zárult.
Fehér Erika
Fotók: Anda Péter