Se veled, se nélküled
Közélet

Se veled, se nélküled

A fenti címmel tartott előadást tegnap este a Közösségek Házában Dr. Csernus Imre pszichiáter, író, előadó. A telt házas eseményen minden korosztály képviseltette magát, sokan a párjukkal együtt, vagy családjukkal érkeztek. Kíváncsisággal, de akadt, akinél izgalommal teli várakozás előzte meg a programot. A közönség bevonásával, humorral, mégis kendőzetlen őszinteséggel elhangzott gondolatébresztő a párkapcsolatok útvesztőibe engedett mélyebb betekintést. Aki eljött, nem csalódott!

 


„Miért okoz nehézséget, hogy a párkapcsolatukban a felek az őszinteség útját válasszák?” – hangzott el a nyitókérdés, melynek következtében figyelemmel szegélyezett csend honolt a teremben. A válaszban Csernus doki egyik internetes hozzászólójától való idézet segített: „ … önmagunkat megélni sok lemondással és fájdalommal jár. Megfelelni sokkal egyszerűbb!” A folytatásban bevonta a beszélgetésbe a közönség több tagját is. A mai Magyarországon a párkapcsolatok zömére a hazugság jellemző – folytatta. Az őszinteség helyetti elhallgatás okozta feszültség azok között fog kirobbanni, akiket elméletileg szeretünk. Őszinte szavakat használni igenis munka! Bátorrá kell lennünk, hogy önismeretet merjünk gyakorolni. Párkapcsolatot tulajdonképpen vakon alakítunk ki. Önismeret nélkül csakis lakva ismerszik meg a másik.


Szeretetünk önző, folyton az lebeg a fejünk felett, hogy „mi lesz velem?”- példázta az egyik lejátszott filmrészlettel is. Rengeteg egymásra támaszkodó, belső elégedetlenséggel küzdő párt látni. Kiül az arcukra is, csak figyeljék meg! – nyomatékosította. Napjaink „boldog” boldogtalanságának a következményeit nem „ússzuk meg” egykönnyen. Tovább hordozzák majd gyermekeink a tőlünk megélt mintákat. Manapság is sokan szégyennek érzik, hogy a lelki dolgok helyretételéhez segítséget kérjenek. Pedig érzik, hogy valami megváltozott. „Ha nemcsak látjuk, hanem érezzük, akkor ott már megindult valami!”- zárta gondolatait a népszerű előadó.Lunger Krisztina

Kép: Lunger Krisztina, Csernus Imre hivatalos közösségi oldala