Jobban fogyott a tüzelő, drágult a fa
Közélet

Jobban fogyott a tüzelő, drágult a fa

Az ország északi térségében van, ahol alig lehet tűzifához jutni. Kiskunhalas környékén nincs ilyen gond, de az árak egyre magasabbak. A szokatlanul hideg tél miatt az átlagosnál jóval többet kellett fűteni. A szén ára stabil, viszont itt a szállítás akadozott.

 

Folyamatos a munka, a rakodás, fahasogatás a halasi tüzép telepeken, hiszen a kemény mínusz fokok miatt az eddigieknél nagyobb a lakosság tüzelőanyag igénye. A fával fűtő lakosság a megszokott mennyiséget tárolta be a fűtési szezonra, ám ez sok helyen a vártnál hamarabb elfogyott, így újabb készleteket kellett vásárolniuk. Ezt tapasztalták a Karos Tüzépen is. Itt nincs tűzifa hiány, de a folyamatos áremelkedés itt is érezhető, aminek érthetően nem örülnek a vevők, de nincs mit tenni, ennyiért lehet most a fához jutni, nem tudni mi lesz az emelkedés határa – mondja Kardos Amália üzletvezető.

tuzelo02

Az emelkedő tűzifa árakat kihasználva dolgoznak a csalók is. Ám az elsőre kedvezőnek tűnő ajánlatoknak ráfizetés lehet a vége. – Szinte hetente panaszkodik valaki arról, hogy átverték, ilyenkor azt tanácsoljuk, hogy forduljanak a rendőrséghez és máskor inkább hivatalos, megbízható helyről vagy árustól szerezzék be a tüzelőt – fűzi hozzá Kardos Amália.

tuzelo03

A Ju-Fer telepen is azt erősítik meg, hogy a vevőknek a korábbinál magasabb tűzifa árakkal kell kalkulálnia. – Bizony, elszaladt a fa ára. Itt a térségben mindenki az akácot keresi, pedig mi próbáljuk őket az egyéb keményfák felé terelgetni. A tölgy, a kőris is minőségi tűzrevaló, igaz azt tárolni kell, viszont olcsóbb, mint az akác – mondja Juhász Károly a telep tulajdonosa.

tuzelo04

A szén ára stabil maradt, itt viszont a szállítással adódtak gondok. - Hozzánk hetekig nem érkezett meg az utánpótlás a betárolt készlet pedig hamar elfogyott. Szinte egy hónapot vártunk a megrendelt szénre, ami normál esetben négy-öt nap alatt megérkezik. Csehországban is nagy hidegek voltak, szénnel fűtik az erőművek zömét, így előbb a hazai igényeket szolgálták ki, ezért alakult ki nálunk az átmeneti hiány – mondja Juhász Károly.


Szöveg-fotó: Fehér Erika