Jókai kármentesítés – tisztul a víz, épül a domb
Közélet

Jókai kármentesítés – tisztul a víz, épül a domb

Speciális gépek hada dolgozik, a több méternyi vastagon álló szemétréteg felszámolásán. Mintegy 210 ezer köbméternyi hulladékot mozgatnak meg a Jókai utcai egykori szeméttelep 14 hektáros területén. A mintegy másfél milliárdos beruházásra Halas önkormányzata európai uniós segítséget kapott.

A területre 1966-tól 1993-ig válogatás nélkül hordták a város szemetét, úgy, hogy a talaj előtte semmiféle védelmet nem kapott. Emiatt a hulladék érintkezett a talajvízzel és több anyag is belemosódott. Most, a bezárás után 20 évvel nyílt lehetőség a terület kármentesítésére.

A munkálatok során mostanra elkészült a déli szakasz víztisztítása. Mintegy 8075 köbméter szennyezett vizet tisztítottak meg ezen a területen. Közben folyik a hulladék kitermelése és rostálása. A szétválogatott anyagból a kommunális hulladékot elszállítják a regionális hulladéklerakóba. A gumi, a veszélyes hulladék, valamint az építési-bontási anyagok kezelése is külön történik. A visszamaradó anyag egy szigetelt depóniába kerül. Ebből egy földborítást kapó, füvesített, 10 méter magas domb épül, amit akár szabadidős célokra, például szánkózásra lehet majd használni.

A munkálatokat a kivitelező 2015 elejére szeretné befejezni. Ha minden elkészül a lakosság az egykori szeméttelep helyén nem csak egy dombot és szabadidős területet kap, hanem egy sokkal egészségesebb környezetet is - mindezekről Szatmári Károly, a kivitelezési munkálatokat végző Bácska Mérnöki Szolgáltató Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást a helyszínen tartott bejáráson.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Nagy-Apáti Ivett

{phocagallery view=category|categoryid=1061|limitstart=0|limitcount=0}