A malom legyen közösségi tér!
Kultúra

A malom legyen közösségi tér!

Halasi civil szervezetek képviselői vettek részt azon a fórumon, amelyet szerdára hívott össze Végső István, a Halasi Média és Kultúra Kft. munkatársa a Sáfrik-malom tervezett felújításával kapcsolatban. A Végh-kúriában tartott találkozón dr. Pásztor Emília projektszakértő tájékoztatta a megjelenteket a lehetőségekről és arról, miben számít a segítségükre.

 
- A fő cél most az, hogy a Sáfrik-féle műemléképület felújítása elindulhasson. A malmot meg kell óvni és látogatottsága érdekében programokkal még vonzóbbá tenni, ehhez a civilek támogatására is szükség van. A tervek megvalósításához a norvég alap nyújthat segítséget. A pályázati költség egyik része infrastrukturális felújításra, a másik pedig tartalomfejlesztésre költhető – tájékoztatott dr. Pásztor Emília. – Nemcsak egy jó állapotú épületet akar a norvég alap, hanem programokat is. Szeretnénk, hogy a civil szervezetek legyenek partnerei a pályázónak, az önkormányzatnak – tette hozzá a projektszakértő.

Dr. Pásztor Emília arról tájékoztatott, hogy 147 millió forint az a legkevesebb összeg, amit támogatásként igényelni lehet. Jelenlegi becslés szerint ebből 80 millió mehet infrastruktúrára. A malom belsejét restaurálnák, eszközeit felújítanák. Mellette egy kis házban foglalkoztató termet alakítanának ki bebútorozva, a kézműves tevékenységekhez szükséges megfelelő alapanyagokkal ellátva.

malomforum

- Fontos szempont a felújításnál, hogy a közösség hasznosítsa, széles körben hozzáférhető legyen – mutatott rá. – A tartalommal megtöltésben számítunk a civil szervezetekre. Lehetnek itt családi programok – jeles napokhoz fűződő események, kézműves játszóházak, tematikus napok régi mesterségek bemutatásával, műhelymunka-foglalkozások, iskolai oktatáshoz kapcsolódó rendezvények, szabadidős tevékenységek. Lehet szervezni kiállítást, kézműves vásárt. Minden civil szervezet a saját témájának megfelelően szólíthatna meg réteget – ebben kért segítséget a projektvezető. - A pályázatot április végéig szeretnénk összeállítani, ehhez kérünk javaslatokat. Szeretnénk elérni, hogy a malom közösségi tér legyen! Adott lesz a hely, egy fedett, mozgó színpad, bútorzat, hangosítás. A tartalomfejlesztéshez eszköz vásárolható, ez a tervezéshez fontos tudnivaló.

További információ, javaslattétel: a pasztoremilia@tolna.net, vfejlesztes@kiskunhalas.hu e-mail címeken lehetséges.

Kép-szöveg: Pál László