„A lakosság 10 százalékáról van szó
Kultúra

„A lakosság 10 százalékáról van szó"

Kiskunhalason több évs kihagyás után, a héten megünnepelték a Cigány Kultúra Napját. Zenével, tánccal és egy különleges hangvételű tárlattal emlékeztek meg a jeles eseményről.

 
Rostás László a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat vezetője a Halasmédia kérdésére elmondta, jó érzés, hogy a Művelődéi Házzal közösen végre meg tudták rendezni az ünnepséget, melyre mindig is nagy igény lett volna, ám eddig anyagi okok miatt nem volt rá lehetőség.
 
- Fontos, hogy az emberek ne csak negatív dolgokat halljanak és lássanak a cigánysággal kapcsolatban. Sajnos az utóbbi időben is folyamatosan rossz hírét keltették a halasi cigányoknak, de az ilyen rendezvényekkel megmutathatjuk, hogy egyáltalán nem vagyunk rossz emberek, s bemutatjuk, milyen sokszínű is a cigányok kultúrája.
 
Az ünnepségen nyitották meg Bálint István festőművész tárlatát, aki az elmúlt évben körbejárta Magyarországot, és megörökítette a cigányság mindennapjainak legmeghatározóbb életképeit. Az alkotó szerint, képei hűen visszaadják az útja során látott szituációkat.
 
Az ünnepi műsor zárásaként fiatalok verseket, dalokat, táncokat mutattak be. A helyszínen készített fotóinkat IDE kattintva tekinthetik meg.
 
Szöveg: Szőri Attila
Fiotó: Pozsgai Ákos