Az élő Jézust ünnepelték
Kultúra

Az élő Jézust ünnepelték

A keresztény világ legnagyobb ünnepe, a húsvét alkalmából a halasi katolikus, református, baptista és evangélikus egyházak is ünnepi szentmisét, istentiszteletet tartottak. A keresztények húsvét vasárnapján Krisztus feltámadását ünneplik.

A kiskunhalasi alsóvárosi római katolikus templomban is meggyújtották a húsvéti gyertyát, amely Jézus feltámadását hirdeti. Finta József plébános vezette a húsvéti szertartást, aki az élő Krisztusról beszélt, akire először a saját tanítványai, apostolai is rácsapták a sírfedőt, ők is halottnak hitték.

Hacsak rajtuk múlott volna, akkor ma nincs kereszténység. Nincs magyarázat arra, hogy néhány napon belül gyökeresen megváltozott az apostolok és a tanítványok magatartása, hogy a félelem helyett a bátorság, a hallgatás helyett az evangélium egyre hangosabb hirdetés lett úrrá, erre nincs más magyarázat csak az, hogy tényleg igaz, hogy találkoztak a feltámadt Krisztussal, megtapasztalták, hogy Jézus legyőzte a halált, visszatért, hogy folytatja, és őt nem lehet eltaposni – mondta az érseki helynök

A szentmisét követő húsvéti körmeneten több százan vettek részt, amely a hagyományok szerint idén is a Szentháromság téren a templom körül zajlott.

A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztény egyházak. A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Jézust, és a Biblia szerint harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel. Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, ezzel megváltotta a hívőket bűneiktől, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1301|limitstart=0|limitcount=0}