Citera Majális (galériával)
Kultúra

Citera Majális (galériával)

Hívogató térzenével hangoltak délelőtt a református imaháznál a Végh-kúriában rendezett délutáni Szilaj Citera Majálisra. Minden citerazenét művelő és kedvelő citerabarátot szertettel várt közös rendezvényére a Halasi Média és Kultúra Kft., a Pásztortűz Egyesület és a házigazda helyi Szilaj Citerazenekar a szereplő együttesekkel.

Ott volt a Pöndölösök Női Citerazenekar Jánoshalmáról, a Csalogány Citerazenekar Kunfehértóról, a Margaréta Citerazenekar Budapestről, a Balotaszállási Citerazenekar és a Bócsai Citerazenekar. Sőt, vendéget is hívtak.

Régi-új kezdeményezés a miénk – mondta el érdeklődésünkre Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke. – A kiskunhalasi Szilaj citerazenekar korábban már szervezett hasonló programokat zártabb körben, külterületen. Ismertebb rendezvényeik a padkaporos bálok voltak. Ezek hagyományait visszük most tovább a belvárosban- tette hozzá. Végső István vetette fel, hogy újra ki kellene tárni a kapukat. Íme, megtették.

Citerások 03

- Úgy gondoltuk, nyitunk a város felé. Az ország különböző településeiről hívtunk zenészeket összejövetelünkre. Vendégként Halasra vártuk Szakál Lászlót, a Népművészet mesterét is, aki Hódmezővásárhelyről való országosan ismert citerakészítő.

- A zenélést a családdal, szűkebb baráti körrel műveltük eddig. Gondoltam, kibővítjük, majálissá szervezzük. Szórakoztatjuk a közönséget, és egymásnak is mutatunk fogásokat. A budapestiek által kapcsolatbővítésre is lehetőség nyílik - mutatott rá Szűcs Sándor, a Szilaj citerazenekar vezetője.

Citerások 48

- Az első hangszeremet 1997-ben készítettem, és több, mint húsz évig gyűjtögettem hozzá a nemesfákat. A hagyományos hasábciterákat '75 környékén váltotta fel az újabb, hasas tenorcitera, mely leginkább zenekari használatra készül - tudtuk meg Szakál Lászlótól, aki 2010. óta népi iparművész.

A gulyáságyút Zsikla Ferenc hozta, és ő főzte családjával az ízletes marhagulyást. A jó ebédhez szólt a nóta az együtteseknek köszönhetően, remek hangulatot varázsolva a helyszínen.

Kép-szöveg: Pál László

{phocagallery view=category|categoryid=1326|limitstart=0|limitcount=0}

Még több cikk

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista

Dallista Sass Szilviával

Dallista Sass Szilviával

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?