Árulkodnak a csontok
Kultúra

Árulkodnak a csontok

A Magyar Régész Szövetség idén rendezte meg először a magyar régészet napját, de hagyományteremtő szándékkal. Kiskunhalasról a Thorma János Múzeum is csatlakozott az országos kezdeményezéshez.

 
– Pénteken délelőtt általános és középiskolás csoportoknak voltak foglalkozások előzetes bejelentkezés alapján. Este öt és hét óra között pedig a város lakosságát várjuk előadásainkra – hív minden érdeklődőt intézményük programjára Varga Zsuzsanna, a szervező halasi múzeum régésze.A Thorma Galériában Marcsik Antónia antropológus arról beszélt a gyerekeknek, hogy miről árulkodnak a csontok. Előadása az esti rendezvényen is napirenden szerepel.
 
muzemube1
- A régi korokból származó emberi csontokat tanulmányozzuk – mondja az antropológus. – A csontokból lehet következtetni az elhalálozási életkorra, elkülöníthetőek a nemek. Lehetőség nyílik ezen kívül metrikus és taxonómiai elemzésekre, ez utóbbiak például a fogakkal kapcsolatos elváltozásokra utalnak – tette hozzá. A diákok minderre nagyon kíváncsiak voltak. Érdekelte őket az is, hogy a csontokra lokalizálható megbetegedések hogyan határozhatóak meg.
 
múzeumbe2
A tanulókat agyagozás is várta a múzeum foglalkoztató termében, ahol régi tárgyak különböző változatait készíthették el. A Thorma János Múzeumban Pásztor Emília régész Játékos őseink – őskori táblajátékok és szerepük címmel tart előadást. Varga Zsuzsanna régész választott témája pedig a Honfoglalás kori temetők Kiskunhalas környékén. Kezdés május 30-án 17 órakor.
Kép-szöveg: Pál László