A kuláküldözés áldozataira emlékeztek
Kultúra

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek

Kiskunhalasról, Bács megyéből is nagyon hiányoznak azok a családok, akik a gerincét adták a vidéki társadalomnak, de elüldözték birtokaikról, földjeikről, az akkori munkás-paraszt osztály fő ellenségének kiáltották ki őket – hangoztatta Bányai Gábor országgyűlési képviselő vasárnap, Kiskunhalason a Művelődési Házban tartott városi megemlékezésen.

 
Az Országgyűlés 2012-ben határozott arról, hogy Péter-Pál napján, amikor az aratás el szokott kezdődni, a gazdák ünnepe legyen a Kuláküldözés emléknapja. A kommunista diktatúra tönkretette az országot, egy szűk hatalmi rétegnek kiszolgáltatott bérmunkás ország kialakítására törekedett az akkori rendszer, amely a kommunista ideológia terjesztése az emberi méltóságnál is fontosabb volt.
 
– Becsületes, tisztességes, ártatlan családok százezreit fosztották meg a vagyonuktól, sokan belehaltak abba, hogy az egy életen át megteremtett gazdaságukat elveszítették. Ezzel generációkat tettek tönkre, okoztak mély sebeket, amelyek máig nem gyógyultak be. A szovjet mintára végrehajtott erőszakos iparosítással az országot is tönkretette a rendszer – mondta megemlékező beszédében Bányai Gábor, Kiskunhalas és körzete fideszes országgyűlési képviselője. A politikus szerint fontos az emlékezés, kötelességünk az utókor megismertetése a múlt bűneivel, mert e-nélkül nem lehet tiszta lappal újra indulni.
 
kul06
 
Dányi-Nagy Márió református lelkész arról beszélt, hogy az akkori rendszer a hétköznapi emberek tudatában és lelkében, vallástól, politikai nézettől függetlenül tudta elültetni a kulákokkal szembeni gyűlöletet és ellenségképet.
 
A megemlékezésen Juhász Gyula, Himnusz az emberhez című versét Pente Szilvia, Illyés Gyula, Egy mondat a zsarnokságról című versét pedig Torma Bence, a Bibó-gimnázium diákjai adták elő.  Az ünnepségen közreműködött Vesztergám Miklós tárogatón.
 
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos
 
{phocagallery view=category|categoryid=1356|limitstart=0|limitcount=0}