Lett lányok hozománya
Kultúra

Lett lányok hozománya

Távolról érkezett hímzések várják a látogatókat. Lettországi kézimunkák mutatkoznak be a halasi csipkeházban. A kiállítást péntek délután 5 órakor nyitják meg. A vendégeket a Lett nagykövet helyettese, Sintija Paura fogja köszönteni. A bemutatásra kerülő kézimunkák az Aizkrauklei Történeti és Művészeti Múzeum gyűjteményéből valók. A tárlatot augusztus 17-ig lehet majd látogatni.

Az Aizkrauklei Történeti és Művészeti Múzeum gyűjteményének kiállítása a lett hímzés három típusát mutatja be: a fehér munkákat, a színes hímzéseket és a lett népviseleten megtalálható hímzéseket – kaptuk a tájékoztatást Kiliti Zsuzsannától a Csipkeház igazgatójától.

A csipkeházi kiállításon látható hímzések főleg a XX. század első felében készültek a vidéki otthonokban. Minden hajadon elkészítette a saját hozományát, ami egy életre szóló kézi készítésű textíliákból állt. Gyapjú és len öltözeteket, ágyneműket, törölközőket szőttek. Az elkészült darabokat hímzéssel és saját kezűleg gyártott csipkékkel díszítették.

Fehér Erika