Visszatérnek Thaiföldre (videóval)
Kultúra

Visszatérnek Thaiföldre (videóval)

A napokban hazautaznak a tanévet itt töltő cserediákok. Halas sétáló utcáján tartották a búcsúzót, tortázással és ajándékok átadásával. A Thaiföldi fiatalok befogadó családoknál hónapokig itt laktak a térségben és ez idő alatt ide jártak iskolába.

 
A kis csapat hölgy tagja, Theeranat Sirikulpiyarat, vagy ahogyan barátai hívják, Mook a Bibó gimnáziumban tanult és középfokú nyelvvizsgát tett magyarból. Azt mondja nagyon jól érezte itt magát, sok szép dolgot látott, és ha lehet még vissza fog jönni.

A 17 éves Prem Phansuriyanan, vagyis Art Jánoshalmán lakott Magyarországi tartózkodása idején és Bajára járt iskolába. A magyart olyan jól sikerült elsajátítania, hogy sikeresen letette a felsőfokú vizsgát. A fiatal fiú azt mondja, még nem tudja mi lesz majd belőle, ha „nagy” lesz, de az biztos, hogy még visszajön Magyarországra. Itt tartózkodása alatt különösen tetszett neki a tél, mivel náluk nincs hó, az ételek közül pedig a paprikás volt a kedvence.

Magyarország népszerű a cserediákok körében, szívesen jönnek ide a fiatalok. Tavaly hazánk volt a cserediákok legépszerűbb úti célja – tudtuk meg Péterné Szilágyi Ibolyától az AFS körzetvezetőjétől.

Augusztus végén újabb cserediákok érkeznek a térségbe. A Bibó gimnáziumba argentín, olasz és tahiföldi fiatalok érkzenek, és a Szilády gimnáziumba is érkezik egy olasz cserediák. Helyi fiatalok is mennek más országokba világot látni és nyelveket tanulni. Ők Németország és Belgium felé veszik az irányt.

thai02

Szöveg-fotó: Fehér Erika