Csatajelenet és emlékműavatás
Kultúra

Csatajelenet és emlékműavatás

A dicsőséges pozsonyi csata elevenedett meg Kiskunhalason, a Semmelweis téren. A Magyarok Szövetsége által szervezett családi és hagyományőrző napon, több mint félszáz szereplő adott elő néhány jelenetet a 907. július 4. és 7. közötti időben zajlott csatából, amely a kora középkor egyik legjelentősebb ütközete volt.

Bár a csata pontos menetéről nem maradt fenn leírás, ami ugyanakkor ismert a korabeli leírásokból, hogy a győzelem megerősítette a magyar törzsszövetség helyzetét a Kárpát-medencében. A pozsonyi csata méltatlanul elfeledetté vált a magyar köztudatban, ezért a Magyarok Szövetség e kiskunhalasi szervezete fontosnak tartja a csata emlékének megőrzését, a korabeli hagyományok ápolását.

A szervezők a pozsonyi csata évfordulóján a továbbiakban is szeretnének minden alkalommal egy-egy színi előadással előrukkolni, a magyarság szempontjából fontosnak ítélt ütközetet felelevenítve. Ennek jegyében a hétvégi rendezvényen az 1749-es kenyérmezei csata emlékének állítottak emlékművet a téren. Jövőre pedig Attila királyunk emlékére fognak előadással készülni.

0 23

A hétvégi családi napon a hagyományőrző programok keretében volt ostorbemutató, botbírkozás, rovásírás tanítás, kürtöskalács, lepény és íjászbemutató is. A gyerekeknek zsíroskenyér-evő versenyt is szerveztek. Egy jurta sátorban pedig a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum Gyűjteményét mutatták be.

Este Vári-Kovács Péter előadása és tábortűz várta az érdeklődőket.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1364|limitstart=0|limitcount=0}