125 éve született a székely apostol
Kultúra

125 éve született a székely apostol

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület rövid műsorral emlékezett meg Nyirő József születésének 125. évfordulóján a székely apostolról. Az Erdélyi Csillagok Fája mellett tartott rendezvényen először Dr. Döme Ottó, az egyesület elnöke beszélt Nyirő életéről, munkásságáról.

 
Beszédében kiemelte, hogy az író sosem volt tiltólistán, bár könyveit csak 1990 után ismerhette meg a közönség. A másik ilyen tévedés, ami az íróval kapcsolatos, az épp születésének időpontja. Medvigy Endrének, a Nyirő-életműsorozat gondozójának kutatásai alapján is megállapítható, hogy a művész nem 18-án, hanem július 28-án született 1889-ben, Székelyzsomboron.
 
nyir02
 
Gyermekkorát is itt töltötte – erre az időszakra emlékszik vissza az Arénába űzve című regényének bevezetőjében, melyből részleteket hallhatott a közönség Farkas Edit, Gulyás Etelka és Schütz Martin tolmácsolásban. A felolvasás után a diákok egy nemzeti színű szalaggal díszített virágot helyeztek el a fa mellett, ezzel tisztelegve a székely apostol munkássága előtt. A műsor végén a résztvevők közösen énekelték el a székely himnuszt.
 
Szöveg: Hachbold Helga
Fotó: Király Gábor
 
nyir03

Még több cikk

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista