Az örök útkereső
Kultúra

Az örök útkereső

Augusztus 8-án pénteken este 18 órakor „AZ ÖRÖK ÚTKERESŐ” címmel Blaise Simon művészeti kalandozásai kiállítás megnyitója lesz a Közösségek Házában.Közreműködik: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője.

 
Blaise Simon, akkor még mint Simon Balázs, 1938. március 16-án született Budapesten. Apja Simon Andor költő, anyja Móricz Gyöngyi, Móricz Zsigmond leánya. 1956-ban került a Képzőművészeti Főiskola festő szakára, ahol tagja lett egy a hivatalos szocreál festészettel szemben lázadó kisebb csoportulásnak.
bsb-sesztina-galeria
Már ekkortájt elkezdett utazgatni a világban, miközben megismerkedik a zománcozással. 1966-ban végleg külföldre távozik, először Svájcban, majd Franciaországban telepedik le. A hetvenes években felfedezi a maga számára az „anyag szellemét”, s még nyitottabbá válik más technikák, anyagok irányában. A Karib-tenger partján óriási hatással van rá a trópusi táj, a természet európai embernek szokatlan hangsúlyú jelenléte.
megnyito
 A kilencvenes években született alkotásain a különleges anyagok (pl. banán, kókusz, bambusznád) felhasználásával készült festményei, plasztikái mellett síkban, rajzosan megfogalmazott bronzszobrokat is készít, melyek machetét követő alapformáján emberi arcok tűnnek fel. 1999 elején kezd el újra zománcozni Kecskeméten, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben.
 
Az elmúlt fél évszázad során 22 országban megfordult művész a 21. század beköszöntével sem mondott le a vándorlásról. 76 évesen továbbra is az ars poeticája szerint alkot: „ A szellem megtestesülése az anyag – ezt szeretném éreztetni. Az én „munkám” főként abból áll, hogy hagyom magam, és nem állok ellen a létezni akaró anyag hívásának. Az anyag követelőző, igényeit csak újabb és újabb technikákkal tudjuk kielégíteni.”- vallja munkásságáról Simon Balázs.