Halasi Hetek Fesztivál
Kultúra

Halasi Hetek Fesztivál

A XXII. Halasi Hetek Fesztivál ünnepélyes megnyitóját pénteken este tartották a Közösségek Házában. A sajtótájékoztató, a Halasi Hetek Díj és a Kultúra Mecénása Díj átadása után Az örök útkereső címmel nyílt kiállítás Blaise Simon magyar származású franciaországi alkotóművész munkáiból.

A Halasi Hetek Fesztivál programfüzérének kezdetektől az volt a célja, hogy a szervező Halasi Hetek Alapítvány saját eszközeivel bemutassa a helyi értékeket. Most is közreadnak egy csokrot abból, amivel a város büszkélkedhet. Az alapítvány ezúttal a tavaly alakult Halasi Média és Kultúra Kft.-vel dolgozott együtt a fesztiválért, valódi csapatmunka tehát a rendezvénysorozat. 

Rémán János, a Halasi Hetek Alapítvány kuratóriumi elnöke rámutatott, a kultúra közösségteremtő erő. Közösséget is formál: hasonló érdeklődési körű emberek találkozhatnak, együtt szórakozhatnak vagy sportolhatnak. Az elnök köszönetet mondott a társszervezőknek és a támogatóknak a rendezvénysorozat és a kiadvány létrejöttéért, mely félszáz fejezetcímet tartalmaz.

A kiemelt programok között szerepel a Molnár Dixieland Band és Falusi Mariann közös koncertje, Miklósa Erika operaénekesnő előadása és a Sóstói Családi Nap.

Flösser Tamás, a Halasi Média és Kultúra Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy idén színesítették a kultúrát idegenforgalmi látványosságok bevonásával. Próbálják minél jobban megmutatni Kiskunhalas értékeit az érdeklődőknek. Ő is kiemelte a mecénások szerepét, akik segítségével változatos programok valósulhatnak meg.

Király Gábor programszervező tovább erősítette: a kultúra városteremtő erő. Szólt a város Szabadkához fűződő jelentős kapcsolatáról. Ez is motiválta, hogy negyedszer is megrendezzék a Szabadkai Kulturális Napokat.

hetekvágó

A Halasi Hetek Díj 2014 kitüntetésben a Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesületét részesítette a Halasi Hetek Alapítvány kuratóriuma a fesztivál érdekében végzett kiemelkedő és színvonalas munkájáért. A Kultúra Mecénása Díjat idén a Váport Kft. (képünkön Vágó Árpád veszi át a díjat) és az Aranymérleg Patika érdemelte ki a rendezvénysorozat folyamatos támogatásáért.

hetekbe

Az ünnepség után Simon Balázs alkotásaiból nyílt kiállítás. Franciaországba költözése után Blaise Simon néven vált nemzetközi szinten is ismert és elismert művésszé.Halasi tárlatán, a Közösségek Házában Cubintra - Szimbiózis című fő műve fogadja a látogatókat. A Forrás-teremben zománcképei, különleges faerezetes munkái, geometrikus alkotásai, kapaarc művei, szerszámszobrai, indiai bronz és vörösréz lemez alkotásai tekinthetők meg augusztus végéig. Blaise Simon tárlatát ifj. Gyergyádesz László művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe.

A rendezvényeken Fésüsné Bakos Ágnes énekkel, Patai Tivadar pedig énekkel és gitárjátékkal működött közre, hozzájárulva a jó hangulathoz.                                             Szöveg: Pál László, fotók: Pozsgai Ákos