„Ajándék – ami vagyok, és amit kaphatok.”
Kultúra

„Ajándék – ami vagyok, és amit kaphatok.”

Utoljára talán 20 évvel ezelőtt jelent meg olyan sok gyerek és fiatal a Bugaci Lelkigyakorlatos Táborban, mint idén augusztus 3-10-ig, a huszonharmadik ilyen rendezvényen. Több, mint százötvenen sátoroztak a Hittanya körül, pedig az időjárás egyáltalán nem volt kegyesnek mondható.

 
Alig volt éjszaka, amikor ne kaptunk volna a nyakunkba kisebb-nagyobb, olykor egészen kemény viharokat, zivatarokat. Ennek ellenére a csapat kitartott, megmaradt a jókedv, a lelkesedés, a közösségi szellem minden kényelmetlenséget legyőzött.
 
tabor02
 
Érdemes is volt végigcsinálni, hiszen értékes előadásokat hallgathattunk meg az idei évre kitűzött témakörben: „Ajándék, aki vagyok. Ajándék, amit kaphatok.” Számos esetben nem látjuk be, mekkora ajándék az életünk, az egészségünk, a képességeink, a világ, amelyben élünk, az emberi kapcsolataink, nemzeti és vallási hagyományaink. Fitymáljuk és pazaroljuk ezeket, nem vigyázunk rájuk, nem értékeljük kellőképpen. A fogyasztói szemlélet és a piac által uralt közegben sokszor nem látjuk meg az igazi értékeket, ajándékokat, s ócska bóvlik után vetjük inkább magunkat. Miként is lehet észrevenni, megbecsülni az igazi értékeket, hogyan lehetünk mi magunk is ajándékká mások számára?
 
tabor03

Ezekre a kérdésekre igyekeztek válaszokat adni a tábor meghívott előadói, többek között Kerényi Lajos és Farkas István piarista atyák, Béri Renátó kármelita szerzetes, Retkes Zsolt és Dr. Finta József egyházmegyés papok, Horváth Gábor és Barna-Papp Rozália világi tanárok, a Parázs Pasztorális Központ munkatársai és még mások. A gyerekek és fiatalok csoportbeszélgetések, csoportfoglalkozások segítségével gördítették tovább a hallottakat, igyekezve azok mondanivalóját beépíteni saját személyes életükbe. A lelki programokon, szentmiséken, imádságokon túl számos közösségépítő, szórakoztató, építő jellegű programra is lehetőséget adott az együtt töltött hét: sport, kézműveskedés, tánctanulás, túra tette színessé a napokat. Különleges élmény volt a Bugac melletti régészeti ásatás, az egykori Pétermonostora meglátogatása, valamint a lovaskocsizás keresztül a pusztán. Szokás szerint kilátogatott közénk Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek atya is, aki szentmisét mutatott be a Hittanyán.

tabor05

Ezen a nyáron is számos támogatás, kisebb-nagyobb adomány tette lehetővé, hogy ennyi gyerek és fiatal jól érezhesse magát a táborban. Pályázatot nyertünk az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet kiírásában. Ismét jelentős támogatásban részesültünk a Kalocsa-Kecskeméti Érseki Hivataltól, segített bennünket a Bács-Kiskun Megyei Rendőr Főkapitányság, és sok-sok adomány érkezett a környékbeli polgármesterektől, magánszemélyektől, szülőktől. Ezúton is szeretnénk köszönetünket nyilvánítani minden támogatónknak, önzetlen segítőnknek.

Szöveg: Dr. Finta József