A kultúra szabad áramlása
Kultúra

A kultúra szabad áramlása

Fát ültettek a Közösségek Háza udvarán a Szabadka és Kiskunhalas közötti barátság jegyében. Csütörtökön este kiállítás-megnyitó és színházi előadás színesítette a IV. Szabadkai Kulturális Napok programjait, nagy sikert aratva a közönség körében. A rendezvénysorozat pénteken este koncerttel folytatódik.

A Közösségek Háza udvarán fát ültettek, ezzel is ápolva a Kiskunhalas és Szabadka közötti barátságot. Az eseményen részt vett Ágostonné Pribilla Valéria, a szabadkai önkormányzat kulturális tanácsosa és Fülöp Róbert alpolgármester is városunk képviseletében.

Szabadkakepek 01

A Közösségek Háza Forrás-termében Szajkó István szabadkai festőművész alkotásaiból rendeztek kiállítást Leheletfinom… gubancolódás címmel. A falakon szén-, pasztell- és olajképek adnak keresztmetszetet az alkotó motívumaiból.

Szabadkakepek 04

- Kerékpárokat évtizedek óta festek, szinte összenőttem ezzel a tárggyal. Huszonöt éve ingázom Szabadka és Magyarország között Kiskunhalason keresztül. Ez a megállás a legkedvesebb – árulta el a megnyitón a festőművész.

A tárlat anyagát Miroslav Jovancic képzőművész, zenész ajánlotta a közönség figyelmébe. Rámutatott: Szajkó István méltán ismert és elismert alkotóművész.

- Kiállítása nyomot hagy. Azt is mondhatnám, hogy Szajkó István vizuális naplót vezet. Minden, ami Pistára jellemző, itt van a Közösségek Házában: kiváló rajz, biztos kéz, kifogástalan szakmai tudás. Rangos, minden nap fontosabb művész alkotásai ezek a képek – fogalmazott.

Szabadkakepek 10

A színházteremben Ágostonné Pribilla Valéria mondott köszöntőt. A szabadkai önkormányzat kulturális tanácsosa a települések közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

- A kulturális utazás egyetemes emberi élmény. Szabadka és Kiskunhalas között ennek szabad áramlása van. A két város közötti együttműködésben a virtuális és valóságos terek megtelnek tartalommal – mutatott rá.

A kArc-sorozat legutóbbi irodalmi, zenés estje Kosztolányi Dezső előtt tisztelgett. A Szabadkai Népszínház művészei kedvenc verseikből válogattak.

Szabadkakepek 11

- Kosztolányi-estünk a kArc második szülinapjára készült. Műsorainkban soha nem volt ennyi zenész a színpadon, mint most. Ezúttal jöttek velünk fúvósok is és basszusgitáros. Az előadást 8 zenésszel és 4 színésszel állítottuk színpadra. Azokból a versekből válogattunk, amelyekbe beleszerettünk – tudtuk meg Kalmár Zsuzsa színésznőtől, a kArc-sorozat ötletgazdájától.

A IV. Szabadkai Kulturális Napok a Garden Quartet koncertjével folytatódik szeptember 5-én este 7 órakor a Közösségek Házában, a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében. Az együttes zenei repertoárján Astor Piazzolla tangói szerepelnek.

Kép-szöveg: Pál László

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal