Félelmetes statisztikák
Kultúra

Félelmetes statisztikák

Az egyik legismertebb magyar pszichiáter látogat városunkba. A Kiskunhalason is közkedvelt orvos a Pásztortűz Egyesület hívására a magyarországi családok lelkivilágával fog minket szembesíteni. Döbbenetes adatok és tények fognak elhangzani. Érdemes lesz ellátogatni Dr. Kalmár Sándor előadására, szeptember 24-én, 17 órakor a Városi Könyvtárba.


Az elismert pszichiáter munkássága során rengeteget foglalkozott az önpusztítással (amely az öngyilkosság mellett magában foglalja az alkoholizmust, dohányzást is), doktori disszertációját is ebből a témából írta.
 
A szomorú statisztikai adatokat kapásból sorolja. Például hogy megyénkben legalább 6-7 olyan település van, ahol a halálozási arány magasabb, mint száz éve, és közel hatvan településen rosszabb a ráta az 1938-asnál. Magyarország közismerten az elsők között van az öngyilkosságok száma terén, az Unión belül második Litvánia mögött, noha 1984 és 2007 között ötven százalékkal csökkent a számuk (sajnos a 65 év feletti öngyilkosságok területén még mindig hazánk vezet).
 
Végső István