Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára
Kultúra

Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára

Az előadás Victor Klemperer, Ovics Perla, Dr. Nyiszli Miklós, Hitler, Himmler, Eichmann, Szabó D. Endre L., Horthy M., H. Arendt szövegei, és különböző visszaemlékezések alapján készült. A néző tehát nem egy szokványos előadásra számíthat.

 
A történet nem lineáris, igazából nincs is történet, nincsenek események. Egy egységes hangulat az, ami uralja a színpadot és összefűzi a monológokat és a különböző szövegrészleteket egy egésszé.

Az előadás során különböző archív híradórészleteket, indulókat és beszédeket használnak fel, mely montázsszerűen teremti meg azt a légkört, mely uralja a termet másfél órán át. Egyfajta álomlátásnak lehet szemtanúja a néző. Visszatekintés, vagy inkább (újra-)átélés. Az előadás jelentős részét internetes kommentek alkotják, melyek archív anyagokkal keverednek és egy nehezen átlátható kavalkádba vezetnek. Nagyon komoly és súlyos kérdéseket latolgatnak. Olyasfajta kérdéseket tesznek fel, melyekre válasz nem adható, de mélyen elgondolkodtatja az embert.

Nagyon kemény és sokkoló arcon csapás mindezzel szembesülni, még ha az ember tanult is akár a holokausztról, akár a politikai háttérről. Kérdéses, hogy mindez múltidézés-e vagy még mái napig jelen van. És mi is történt valójában egykoron itt Magyarországon? Megválaszolatlan kérdések ezek és azt sem lehet előre tudni, hogy hova vezet a jelen pillanatban járt út…
 
Az előadásra szeptember 26-án kerül sor, melyre jegyeket 900 forintos áron vásárolhatnak a Közösségek Házában. Közreműködnek: Erdély Andrea, G. Erdélyi Hermina, Diószegi Ágnes, Szokol Szilárd, Varga Péter, Lengyel Zoltán, Perovics Zoltán